Gikk på terrorsmell

Det var til dels store problemer under terrorøvelsen i Oslo. Stabssjefen i Oslo-politiet mener ekte terror ville vært enklere å håndtere.

18.10.06 15:31

«Terrorofre» måtte vente i opp til en time før de fikk behandling under Øvelse Oslo tirsdag. Nå sier politiet at den manglende realismen i øvelsen kan ha gjort det vanskeligere, og at det er en av grunnene til at ting tok for lang tid.

- Mer trykk i virkeligheten
- I virkeligheten ville vi hatt mer trykk. Personellet fra politi og redningstjenesten ville vært raskere på plass, og ikke vært så avventende som de var tirsdag. Årsaken til det er blant annet at man ville brukt flere folk hvis dette var ekte, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo-politiet til iOslo.no.

Til tross for dette mener han ikke det er usannsynlig at skadde i en virkelig ulykke, eller ofre for en terroraksjon, kan måtte vente opp til 45 minutter før de får bistand fra helsepersonell.

- Dette ønsker vi selvfølgelig å korte ned mest mulig. Vi er ikke fornøyd med det, men det må tas i betraktning at vi måtte klarere en god del i forhold til at det var et spillscenario, sier Fredriksen.

Måtte vente
Et av elementene i øvelsen var at det kunne være gass på hendelsesstedet, og derfor hadde helsepersonell fått beskjed om å avvente til dette var sjekket ut.

På Stortinget t-banestasjon tok det nærmere et kvarter før de første vekterne kom ned på perrongen der det skulle ha skjedd en avsporing. Det tok ytterligere ti minutter før politi og helsevesen var på plass.

- Det finnes garantert forbedringspotensial, og det ville vært rart hvis det ikke gjorde det. Når øvelsen er over kommer det til å være ting vi er fornøyd med, og andre ting vi er misfornøyd med.

Verdensrekord i terror
Han understreker samtidig at Oslo sannsynligvis satte verdensrekord i «terror» under øvelsen.

- Tre anslag på forskjellige steder og hele 45 drepte er ganske unikt, sier han.

Publikum har også reagert på at informasjonen har vært for dårlig. Det har også vært en del forvirring med hva som har angått øvelsen og hva som er ekte når samfunnsinstanser har snakket med pressen.

- Problemet er å informere om virkeligheten og delta i spillet på samme tid, sier Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.