RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunstsilo-konflikten i Kristiansand:

Gir 100 millioner til omstridt Kunstsilo


SKJEBNEMØTE: Nå er styremøtet i Cultiva i gang. Der vil man ta stilling til om stiftelsen skal bevilge 100 millioner kroner for å bygge Kunstsilo og huse kunstsamlingen til milliardæren Nicolai Tangen (bildet).
SKJEBNEMØTE: Nå er styremøtet i Cultiva i gang. Der vil man ta stilling til om stiftelsen skal bevilge 100 millioner kroner for å bygge Kunstsilo og huse kunstsamlingen til milliardæren Nicolai Tangen (bildet). Foto: Arkitektkontorene Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectura
Sist oppdatert:
Styret i Cultiva tar forbehold, men er innstilt på bevilge 100 millioner kroner til det kontroversielle Kunstsilo-prosjektet i Kristiansand.

Knapt to timer brukte styret i stiftelsen Cultiva til å ta stilling til om de vil bruke 100 millioner kroner fra stiftelsen som egentlig prioriterer barn, unge og talenter - og bevilge dem til byggingen av Kunstsilo.

Konklusjonen ble ja til bevilgningen, men med en rekke krav og forbehold. Og dersom de ikke blir innfridd, vil Cultiva forbeholde seg retten til å ta tilbake bevilgningen.

Styret var enige i at Cultiva bevilger 100 millioner kroner til det omstridte prosjektet dersom et blir fullfinansiert. I praksis betyr det at man trenger en halv milliard kroner til fra offentlige kilder og eksterne långivere.

Cultiva stiller også krav til at kommuner og stat forplikter seg til den årlige støtten på rundt 40 millioner kroner som er nødvendig for å betjene gjelden, ifølge kalkylene fra Sørlandske Kunstmuseeum.

Vedtak i ti punkter
Da styreformann Ansgar Gabrielsen leste opp vedtaket, var det på ti punkter. Essensen er at Cultiva vil sikre seg at også Kristiansand kommune og andre offentlige etater bidra med sitt til finansiering og fremtidig drift - og at investeringen som er beregnet til 660 millioner kroner inklusivt merverdiavgift, ikke blir solgt.

LANGT VEDTAK: Styreformann Ansgar Gabrielsen leste opp et styrevedtak på 10 punkter. I bakgrunnen Cultiva-direktør Erling Valvik.

 Dersom Kunstsilo noengang blir solgt, vil Cultiva ha en tinglyst rett til å få tilbake pengene.

Tilhengere og motstandere
Tilhengerne av Kunstsilo mener at det blir et spektakulært prosjekt som får en verdifull kunstsamling og tror at prosjektet vil dra 150.000 besøkende i året - motstanderne frykter at det blir et pengesluk som vil kreve langt mer enn 40 millioner kroner i offentlig støtte hvert år fremover.

STYREMØTET I GANG: Styret i Cultiva har akkurat startet møtet som skal beslutte om stiftelsen vil bruke 100 millioner kroner på Kunstsilo-prosjektet i Kristiansand.

Det ekstraordinære styremøtet behandlet den økonomiske situasjonen i stiftelsen Cultiva, som formelt heter Kristiansand Kommunes Energistiftelse.

På bordet til styret lå klare advarsler fra investeringsrådet, som er betenkt til å bruke så mye som 100 millioner kroner på ett prosjekt.

Her er bakgrunnen: Dokumentene til det ekstraordinære styremøtet

Politikere og habilitet
Cultiva-styret består av styreformann Ansgar Gabrielsen, tidligere Høyre-statsråd. Han har med seg tre lokalpolitikere fra henholdsvis SV (Torbjørn Urfjell), Kristin Wallevik (Høyre) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fra Kristiansand.

Det eneste styremedlemmet uten politiske bindinger er styreleder og tidligere konsernsjef Sissel Leire i entreprenørselskapet Kruse Smith.

Les mer: Styret i Cultiva

Politikere og habilitet
Cultiva-styret består av styreformann Ansgar Gabrielsen, tidligere Høyre-statsråd. Han har med seg tre lokalpolitikere fra henholdsvis SV (Torbjørn Urfjell), Kristin Wallevik (Høyre) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fra Kristiansand.

Det eneste styremedlemmet uten politiske bindinger er styreleder og tidligere konsernsjef Sissel Leire i entreprenørselskapet Kruse Smith.

Les mer: Styret i Cultiva

Før styremøtet er det reist spørsmål om politikere som har vært involvert i saksbehandlingen i Kristiansand kommune må erklære seg inhabile i dagens behandling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere