RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir 200 mill. til krigsområdene

Sist oppdatert:
Regjeringen gir 200 millioner kroner i bistand til Libanon og de palestinske områdene.

- Den humanitære situasjonen for befolkningen i Libanon er dramatisk og kan fort utvikle seg til en omfattende og langvarig krise. Det internasjonale samfunnet må stille opp, og det raskt, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Libanon ba om hjelp
Han har denne uken vært i kontakt både med statsminister i Libanon, Fuad Siniora og palestinernes president Mahmoud Abbas for å bli orientert om situasjonen. Statsminister Siniora uttrykte stor uro over at situasjonen i Libanon stadig forverres, og ba Norge om å bidra humanitært.

Derfor vil Regjeringen så snart det er praktisk mulig, fremme forslag i Stortinget om å bevilge 200 millioner til områdene.

En betydelig del av disse ekstramidlene skal komme nødstilte i de palestinske områdene til gode, noe Stoltenberg begrunner med at mange palestinere lever under «umenneskelige kår».

Humanitær krise
I skrivet fra Statsministerens kontor pekes det på at stadig flere mennesker merker konsekvensene av krigen: Mangel på vann, mat og medisiner, infrastruktur som legges i grus, og en stadig vanskeligere sikkerhetssituasjon. Flere hundre tusen mennesker er på flukt bort fra sine hjemsteder og har søkt tilflukt i andre deler av Libanon. Også disse har store behov for hjelp.

- Det er sivilbefolkningen som lider mest, sier Stoltenberg. Han understreker at vi ikke bare står overfor en humanitær krise, men at Libanon gjennom år fremover kommer til å lide under virkningene av dagens ødeleggelser.

Vil bruke FN
Utenriksminister Jonas Gahr Støre opplyser i pressemeldingen at man vil legge stor vekt på samarbeid med organisasjoner som har kjennskap til og erfaring fra arbeid i området, og som har et godt utbygd nettverk med lokale organisasjoner.

- Samtidig legger vi også i denne sammenheng vekt på å bruke FN-systemet, sier utenriksministeren, og viser til at FN arbeider på høygir for å få behovene best mulig vurdert. En samlet nødhjelpsappell fra FNs side forventes fremlagt mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere