*Nettavisen* Nyheter.

Gir blaffen i arbeidsulykker

Da Simen Høye omkom i en arbeidsulykke, viste etterforskingen at firmaet brøt en rekke sikkerhetsforskrifter. Men to år senere ligger saken fremdeles i en skuff hos politiet.

Riksadvokaten er ikke tilfreds, og ber nå politiet over hele landet om å satse mer på saker om arbeidsmiljø.

Arbeidsdykking
Det er 15. september 2003. Arbeidsdykkere jobber med å legge en vannledning til øya Sekken utenfor Molde. På bunnen arbeider også 30 år gamle Simen Høye fra Sør-Fron. Da han begynner å gå tom for luft, tar han seg opp til overflaten.

Men i det han skal opp i båten for å hente nye luftflasker, forsvinner han plutselig i dypet igjen. Først etter 15 minutter blir han funnet av en kollega på bunnen. En større redningsaksjon blir satt i gang. Luftambulanse, politi og en ambulansebåt kommer til stedet.

Etter en tid klarer redningsmannskapene å gjenopplive 30-åringen som blir fraktet til sykehuset i Molde med ambulansebåt. Men situasjonen er kritisk. Simen Høye har vært så lenge uten oksygen at han har pådratt seg store hodeskader. Foreldrene levnes lite håp om at han vil overleve.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Nyhetene

Fem dager etter ulykken dør Simen.

Brøt forskrifter
- Da jeg kom ned på sykehuset den kvelden, skjønte jeg at han var dårlig. Alle instrumentene han var tilkoplet, ga store utslag. Da overlegen kom, sa han at kanskje Simen kan få slippe i kveld. Det var rart, men oppi alt dette følte vi en lettelse, forteller Simens mor Aud Høye.

Politiet og Arbeidstilsynet avsluttet etterforskningen i mars 2003, seks måneder etter ulykken. Årsaken til ulykken var at Simen Høye gikk tom for luft. Det ble også tidlig klart at firmaet han jobbet for, brøt en rekke sikkerhetsforskrifter:

¿ Blant annet ble det ikke brukt livline under dykket. En slik line ville gjort det lett å dra dykkeren opp av sjøen, uten å måtte søke etter ham.

¿ Vektbeltet han hadde på seg, hadde ikke nødåpner slik at det var umulig å frigjøre seg. Dykkeren var heller ikke utstyrt med en separat oppstigningsvest, som ville gjort det mulig å ta seg til overflaten selv om luftflaskene var tomme.

¿ Det var heller ingen reservedykker som sto klar til å gå i sjøen dersom en nødsituasjon oppsto. Simens kollega deltok selv under arbeidsdykket og måtte opp i båten for å skifte luftflasker før han kunne starte søket etter den savnede kollegaen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grep inn mot dykkefirmaet
Dykkeleder Reidar Stridh i Hareid Sub Sea AS, innrømmet at ikke alt foregikk etter reglene.

- Jeg mener vi fulgte forskriften. Til punkt og prikke? Til punkt, svarte Stridh da TV 2 Nyhetene satte fokus på firmaet to måneder etter ulykken. Arbeidstilsynet grep til slutt inn og stanset firmaet i november 2003 fordi det brukte dykkere som ikke hadde sertifikat for å utføre arbeidsdykking.

Lovet prioritering
På grunn av de opplagte bruddene på sikkerhetsforskriftene, lovet politimester Arnstein Nilssen og politiadvokat Laura Havdal at politiet på Nordmøre og Romsdal skulle prioritere saken. Men over to år senere har ingen blitt stilt til ansvar. Saken ligger fremdeles i skuffen hos politiet i Kristiansund.

Simens far, Tor Høye, har en rekke ganger kontaktet politiet for å høre når den blir ferdigbehandlet slik at familien kan få et endelig svar på hva som skjedde. Hver gang er svaret at politiet har viktigere saker å prioritere.

- For meg finnes det ingen viktigere sak. Det er snakk om en arbeidsulykke hvor min sønn er død, sier Høye. Både han og kona Aud er skuffet over at politiet ikke prioriterer arbeidsmiljøsaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeidstilsynet reagerer
Også Arbeidstilsynet som har hjulpet politiet med etterforskningen er skuffet. Seksjonssjef Jens Brynestad i Direktoratet for arbeidstilsynet, sier det er uheldig at politiet somler i slike saker.

- Det virker demoraliserende på våre ansatte som kanskje ikke anmelder alle forhold fordi politiet ikke tar sakene på alvor, sier Brynestad. Han mener også at det gir et galt signal overfor useriøse arbeidsgivere som kan ture fram uten å risikere straff. Arbeidstilsynet har i flere år vært misfornøyd med at politiet ikke prioriterer arbeidsmiljøsaker.

- Skal prioriteres
I september ba Riksadvokaten om at politiet heretter må prioritere arbeidsmiljøsaker. I et brev til landets statsadvokater ber han dem påse at arbeidsmiljøsaker blir prioritert høyere og at saksbehandlingstiden må ned. I alvorlige arbeidsulykker, har gjennomsnittlig saksbehandlingstid vært på nesten to år.

Politimesteren Arnstein Nilssen ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt lover nå å legge arbeidsulykken øverst i skuffen. Han tar også kraftig selvkritikk på at saken har blitt liggende i over halvannet år etter at etterforskningen ble avsluttet, uten at det er tatt ut påtale.

- Slikt skal ikke skje og er fullstendig uakseptabelt, sier Nilssen. Nå lover han fortgang i saken og foreldrene kan vente seg et svar i løpet av høsten.

Foreldrene til Simen håper på en snarlig avklaring etter over to år med venting. For dem er det viktig at også dykkermiljøet og kollegaene til Simen får vite hva som skjedde, slik at de kan ta forholdsregler i sine jobber.

- Vi ønsker også at noen blir stilt til ansvar fordi det er åpenbart at alt ikke var som det skulle da ulykken skjedde.

- Mest sannsynlig ville ikke Simen vært død dersom sikkerhetsforskriftene hadde blitt fulgt, sier Tor Høye.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag