RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir blodkreft-rammede nytt håp

Sist oppdatert:
Forskere i Bergen har gjort funn de håper kan gjøre flere leukemipasienter helt friske.

(iBergen.no) Forskerne ved Universitetet i Bergen har i flere år jobbet med en gruppe på 30-40 leukemipasienter i Helse Vest-regionen som utvikler en særdeles aggressiv kreftform. Nå har forskerne, sammen med kollegaer ved Stanford University i California, kommet frem til en behandlingsform som kan bedre prognosene for denne typen pasienter.

150 tilfeller i året
Akutt leukemi rammer ca 150 personer i Norge hvert år. Til tross for intens cellegiftbehandling, er muligheten for å bli helt frisk bare på 50 prosent. Nå håper forskerne å høyne denne andelen med sine nye forskningsresultater.

- Det er alt for tidlig å si om vi klarer å flytte overlevelsesraten, men jeg må si at jeg er veldig positiv. Men svaret får vi ikke før om en 5-10 års periode. Vi vet heller ennå ikke bivirkningene av en slik behandling - dessverre, sier post doktor og forskningsgruppeleder Bjørn Tore Gjertsen til iBergen.no.

Studien er et forsøk på å se om en kan klare å forstå underformer av denne kreftformen ved å gi en mindre giftig behandling som øker muligheten for å overlevele.

- Det som har overrasket oss positivt, er at vi har funnet frem til to mål inne i cellen som vi kan rette behandlingen mot eller skyte rett mot målet.

- Finnes det medisin for å bruke den nye typen behandling?
- Det er medisin rett rundt hjørnet. Poenget er ofte at en ikke vet hvem som skal ha denne behandlingen og på rett måte. Det har vi flere eksempler på, blant annet med en medisin for lungekreft. Den viste seg å ikke ha noen effekt på andre enn asiater og folk som ikke røykte. På denne gruppen hadde medisinen en helt klar effekt. Derfor har vårt arbeid vært viktig med tanke på å finne de rette pasientgruppene.

Håper på økonomisk støtte
Et så omfattende forskningsprosjekt som har blitt gjennomført i Bergen, koster mye. Men med de gode resultatene som forskerne har kommer frem til, håper Gjertsen prosjektet også vil bli støttet videre.

- Vi er avhengig av støtte og vi håper nå å kunne være med på å sette premissene for denne type behandling. Vanligvis blir vi betraktet som et lite sykehus i utkanten, og får ofte medisinene til slutt. Men nå har vi en pasientgruppe som vi har svært god kjennskap til, og har en fortrinn i forhold til andre store sykehus som har veldig mange pasienter. Og vi har allerede startet med mindre utprøvninger på denne pasientgruppen. Når vi kan starte med større utprøvninger er avhengig av når medisinen kommer på markedet, sier forskningsgruppeleder Bjørn Tore Gjertsen til iBergen.no.

Skyldes mutasjon i et gen
«Felles for mange kreftpasienter er at de har uopprettelig skader i et protein (p53). Hos leukemipasienter fungerer p53-proteinet som regel normalt, og man har undret seg over hvordan normale blodceller kan få utvikle seg til kreftceller med normal p53 til stede. Nå har forskere funnet en mulig forklaring på dette. Problemet skyldes en mutasjon i et gen som bidrar til konstant cellevekst. Denne mutasjonen gir en svært aggressiv kreftform. Nå har forskerne vist at sterke overlevelsessignal kan overstyre dødssignalene fra dette proteinet.», heter det i en pressemelding fra Universitetet i Bergen.

- Nå vet vi mer om hvordan cellene oppfører seg. Dette gir oss viktig informasjon som kan gjøre det mulig å utvikle mer effektiv behandling av denne krefttypen i fremtiden, sier Nina Ånensen ved institutt for indremedisin.

Forskerne arbeider nå med å forbedre behandlingsmetodene for denne typen blodkreft basert på de nye funnene.

I dag publiseres funnene i det prestisjetunge amerikanske tidsskriftet «Blood».

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere