Gå til sidens hovedinnhold

Gir DNA for norske SS-soldater

Søsken og barn tester seg nå for å identifisere norske SS-soldater som falt ved fronten under den 2. verdenskrig.

For få år siden ble levningene av mer enn 100 norske soldater fra 2. verdenskrig oppdaget på russisk side av grensen mot Finland. De norske soldatene var i tysk tjeneste hos Waffen-SS, og ble drept i kamp med sovjetiske styrker i 1944.

Det helt spesielle identifiseringsarbeidet ledes av professor Stein Ugelvik Larsen, og levningene etter soldatene skal etter planen sendes hjem på sensommeren, melder ANB.

- Vi er allerede i gang med å samle inn DNA fra søsken til flere av de norske soldatene som ble drept i de voldsomme kampene. Det er i tillegg tatt prøver av skjeletter som er tatt hånd om, sier professoren til ANB.

Nesten hele avdelingen av frivillige norske frontkjempere ble utslettet. Mange ble henrettet etter å ha overgitt seg, og siden har de ligget i åpent lende i grenseområdet mellom Russland og Finland sammen med falne russiske soldater. Levningene av 25 norske soldater er allerede samlet inn. En del av levningene befinner seg på bunnen av en innsjø. Disse håper man å kunne finne ved hjelp av en metalldetektor.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre