RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir ikke metanolamnesti

Sist oppdatert:
Politiet vil ikke gi amnesti fra loven for folk som er i tvil om de sitter med metanolholdig smuglersprit. Det blir heller ikke mulig å levere spriten anonymt eller få den testet.

Politiet grep til et uhyre sjeldent redskap da det tirsdag kveld gikk ut med navn og bilde på metanolsiktede Per Erik Fossum (75) for å advare folk som kan ha kjøpt smuglersprit av ham og sitter med metanolholdige flasker i barskapet.

Etter offentliggjøringen av Fossums identitet har tipsene strømmet inn til Oslo-politiet. TV 2 Nettavisen skriver i dag på lederplass at det er på tide å vurdere enda mer drastiske tiltak fordi flere tusen liter dødbringende metanol fortsatt er på avveie.

- Har politiet vurdert å gi amnesti for de som frykter at de sitter på metanolholdig smuglersprit eller tilby testing av spriten?

- Nei, det har vi ikke vurdert. Det ville være å legalisere smuglersprit, som uansett er ulovlig, og det kan jeg ikke være med på, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Ingen hjemmetest
Det finnes i dag ingen enkel metode for å sjekke om du har sprit som inneholder metanol.

Sommeren og høsten 2002 lot politiet i Moss folk levere spritkanner anonymt, uten fare for straffeforfølgelse. Heller ikke det er oslopolitiet interessert i å tilby.

Må destrueres
- At folk påstår at de kan lukte det er bare tull. De lukter og smaker veldig likt. Det er ingen vanskelig kjemisk analyse å måle metanolinnholdet i sprit, men det krever instrumenter til flere hundre tusen kroner, sier utviklingsleder Trygve Brekke ved Kvalitetssikring ved Arcus til TV 2 Nettavisen.

Det er heller ikke mulig å skille de to stoffene helt fra hverandre uten svært avanserte prosesser. Av den grunn kan ikke metanolspriten som nå er beslaglagt, brukes som teknisk sprit. Den må destrueres, sier Brekke.

- Etanol og Metanol er forholdsvis like kjemiske forbindelser, og det går ikke an å separere de to stoffene 100 prosent ved destilasjon. Det blir som vann og sprit. Du klarer å destilere til 96 prosent, men det blir alltid litt igjen, sier utviklingsleder Trygve Brekke ved Kvalitetssikring ved Arcus.

- Mitt eneste råd til de som er i tvil om de har slik sprit, er å tømme det ut dersom de ikke har styrke til å gå til politiet med det, sier politioverbetjent Abrahamsen.

- Kunne gått ut med navn før
En rekke tips har kommet til politiet etter at navn og bilde på Per Erik Fossum ble offentliggjort tirsdag kveld. To timer før rettet advokat Tore Eriksen, forsvarer for den giftdrapssiktede spritkongen Erik Fallo (57) som sitter fengslet sammen med Per Erik Fossum, krass kritikk mot politiet nettopp for å ha holdt Fossums identitet skjult i mer enn tre uker etter at han ble pågrepet 6. juli.

- Hadde politiet frigitt navnet, kunne folk som muligens har vært i kontakt med ham fått vite at dette er farlig sprit, sa Eriksen.

Og fortsatt strømmer tipsene inn.

- Torsdag har publikum tipset om lager, andre selgere og opplysninger vedrørende de to siktede, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen.

Han forsikrer at alle tips blir grundig undersøkt for å sikre at folk som er uskyldige ikke blir dratt inn i metanolsaken i hevnaksjoner.

- Hvorfor gikk dere ikke ut med Fossums identitet tidligere?

- Vi hadde heftige diskusjoner innad og det er naturlig å spørre om vi kunne valgt en annen dato. Det er imidlertid uhyre sjelden at politiet velger å gå ut med navn og bilde på en person som sitter fengslet, meg bekjent har vi kun gjort det en gang tidligere, i HIV-saken. Det er et siste skritt for å sikre befolkningens helse og velferd, sier Abrahamsen.

Mandag ble en person som trodde han hadde drukket metanol, innlagt på sykehus.

- Da følte vi at vi var i en nødssituasjon og at vi ikke lenger hadde noe valg, sier Abrahamsen.

15-17 prosent metanol
Fallo opplyste i går om 25.000 liter smuglersprit i en container i Tomter i Østfold. Disse dunkene er sikret og analysert ved Arcus i Oslo. Alt tyder på at Fallo står bak innførselen av all metanolholdig smuglersprit som i dag er i omløp i landet.

- Analyser viser at kannene fra Tomter inneholder 15-17 prosent metanol. Både innholdet og kannene er identiske med de første kannene og vi har derfor grunn til å tro dreier seg om samme parti, sier Abrahamsen.

Torsdag er det ikke tatt ut noen nye siktelser, og politiet tror heller ikke de vil komme.

I ettermiddag sitter den 75 år gamle millionæren i samtaler med sin advokat Tore Eriksen.

- Så snart Fossums advokat er ferdig med sin klient, vil vi avhøre ham igjen, sier Abrahamsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere