*Nettavisen* Nyheter.

Gir ikke opp Farouk-utlevering

Foto: Metropolitan Police (AP)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lover fortsatt press på Jemen for å få den drapssiktede i Martine-saken utlevert til Storbritannia.

12.02.09 13:04

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) svarte i Stortingets spørretime torsdag på utviklingen i «Martine-saken».

LES OGSÅ: - Vi skal ta Farouk

Det var Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund som tok opp Martine-saken. Han spurte hvordan Støre har håndtert konflikten og hvilke utsikter det er til en løsning med Jemen om utlevering. Tidligere denne uken svarte Jemen et kontant nei til utlevering.

Tror på diplomati
I Stortinget sa utenriksministeren at Norge likevel ikke gir opp å få Farouk utlevert til Storbritannia.

- Det vi vil gjøre er å fortsette det diplomatiske arbeidet for å få denne personen utlevert, svarte Støre.

Vil ha garanti om dødsstraff-nei
Støre understreker at etterforskningen av drapet på Martine Vik Magnussen er et britisk hovedansvar. Han sier seg enig med Høglund i at det er et vondt kapittel for Martines familie at drapet ikke er oppklart og at den mistenkte gjerningsmannen går løs uten at saken blir brakt til doms.

- Norge har aktivt støttet britene, og jeg har jevnlig tatt opp dette med min britiske kollega. Målet har vært å få denne personen utlevert. Nå har Jemen, som et første budskap, sagt at det ikke er aktuelt, sa Støre, som understreket at det ikke er noe alternativ å la rettssaken mot Farouk foregå i Jemen, noe som betyr fare for dødsstraff.

- Grunnloven forbyr utlevering
De britiske myndighetene begjærte milliardærsønnen utlevert. Denne uken kom svaret fra de jemenittiske myndighetene:

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt begjæringen fra britiske myndigheter, og vi har svart på den begjæringen. Vår holdning er akkurat den samme som vi har hatt tidligere. Grunnloven forbyr all utlevering av jemenittiske statsborgere til andre land, sa utenriksminister i Jemen, Abu Bakr Al-Qirbi, til tv2nyhetene.no mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Metropolitan Police

- Spørsmål om etikk

Martines far har denne kommentaren til avslaget:

«Rettferdighet springer ut av etikk – og ikke av evnen til å skille mellom land og lover», sier faren Odd Petter Magnussen til Nettavisen i en kommentar.

Mest etterlyst
Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i London 16. mars i fjor. Britisk politi har ettersøkt Farouk Abdulhak. 30. juli ble statusen til Farouk endret til «etterlyst for voldtekt og drap» på den unge norske studenten, noe som gjør ham til en av Storbritannias mest ettersøkte menn.

Les også: Mest ettersøkt i Storbritannia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.