RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir ikke slipp på italiensk marmor

Den norske granitten (til venstre) nådde ikke opp mot den italienske marmoren.
Den norske granitten (til venstre) nådde ikke opp mot den italienske marmoren. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsbygg vil ikke gi slipp på valget av italiensk carraramarmor til det nye operahuset i Bjørvika. Nå har de innhentet mer ekspertstøtte for sitt omstridte valg.

Etter sterkt påtrykk fra Stortinget, måtte kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i september sette foten og be Statsbygg foreta nye vurderinger da det ble kjent at Statsbygg ville kle den nye operaen med italiensk marmor framfor norsk granitt. Men kritikken har tydeligvis falt på stengrunn hos Statsbygg.

Etter en ny runde med ekspertvurderinger, holder de fast på valget av den italienske marmoren.

Marmor er billigere
- Nå regner vi med at denne debatten er avsluttet, sier informasjonsansvarlig Mette Nordhus i Statsbygg til TV 2 Nettavisen. Hun sier den italienske steinen koster langt mindre enn det norske alternativet. Norsk granitt ville blitt 53 millioner kroner dyrere.

Statsbygg har hentet inn tre nye utredninger om steinvalget. De er fra Rambøll Danmark, Svenska Forsknings- og provningsinstitutet og Universitetet i Oslo. I tillegg har de fått SINTEF til å se på vedlikeholdsproblematikken knyttet til de ulike steintypene.

På bakgrunn av disse har Statsbygg truffet sitt endelige valg.

Både økonomi og estetikk ble vurdert. Totalt sett kom carraramarmoren fortsatt best ut, men med en noe mindre margin enn ved forrige vurdering, heter det i pressemeldingen.

- Marmoren gir en klarere respons på de føringer som er gitt for operahuset, og de mange forventninger mange har til det estetiske uttrykket, sier prosjektdirektør Roar Bjordal i Statsbygg.

Haga fortsatt kritisk
Statsbygg og Snøhettas valg av italiensk marmor utløste sterke reaksjoner, og stormen har ennå ikke stilnet. Senterpartiets leder Åslaug Hage karakteriserer det som trist at norsk granitt ikke skal benyttes.

- Både næringspolitisk og kulturpolitisk er dette tull. Vi skal bygge et kulturhus i et steinland. Da er det helt meningsløst ikke å bruke norsk stein, sier hun til Kanal 24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere