RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir P-sprøyte til sexforbrytere

Sist oppdatert:
I Norge brukes Depo-Provera som prevensjonsmiddel for kvinner. I USA gis sprøyten til sexforbrytere.

(iBergen.no) Mange norske kvinner velger en injeksjon med legemiddelet Depo-Provera som prevensjonsmiddel. Sprøyten settes hver tredje måned og har en effekt både på eggløsingen og slimet i livmorhalsen.

Sikkerheten mot graviditet er høy og p-sprøyten er spesielt benyttet av kvinner som ikke kan ta prevensjonsmidler inneholdende østrogen.

Dreper sexlyst
Men det er i Norge. For i USA er det overgripere og sexforbrytere som blir behandlet med Depo-Provera som kjemisk kastrering. Doseringen er hyppigere og større enn for kvinner med prevensjonsbehov, men likefullt er medisinen effektiv mot seksuelle tanker og fantasier hos pedofile og voldtektsmenn.

Siden 1996 har seksualforbrytere i California blitt behandlet med p-sprøyten, ifølge bmj.com. Behandlingen er valgfri ved første dom, men etter andre gangs domfellelse for seksuelle overgrep, blir den straffedømte tvangskastrert med Depo-Provera. Etterhvert har andre amerikanske stater fulgt etter og kopiert det kaliforniske behandlingsopplegget.

I den norske Felleskatalogen omtales Depo-Provera utelukkende som et prevensjonsmiddel for kvinner. De vanligste bivirkningene oppgis å være hodepine og mageknipe, sammen med nedsatt sexlyst og anorgasme - som er manglende evne til å oppnå orgasme.

Bruker Androcur
I 2003 startet Brøset sikkerhetsavdeling og kompetansesenter i Sør-Trøndelag et pilotprosjekt der kjemisk kastrering ble prøvd ut blant de innsatte. Hormonbehandlingen var frivillig og gode resultater fra Danmark ga håp om effektiv hjelp.

Middelet man da brukte var Androcur, som sammen med psykoterapi ga full klaff for danske seksualforbrytere. Ingen av de danske overgriperne skal hatt tilbakefall etter at de startet behandlingen. Stopper man derimot med medisinen, forsvinner også effekten, og faren for nye overgrep kommer tilbake.

Androcur var allerede i bruk som kjemisk kastrering i Norge før Brøset-senteret startet pilotprosjektet.

- Metoden er velkjent og medikamentet kan du få hos fastlegen din. Det er i dag flere mennesker som får denne behandlingen, personer som har vært plagsomt opptatt av seksuelle forhold, fortalte sjefpsykolog Jim Aage Nøttestad til Aftenposten i forbindelse med oppstarten av prosjektet.

Også i Felleskatalogen er Androcur oppgitt å være et kjønnsdriftdempende legemiddel.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere