RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SELVKRITIKK: Ap-nestleder Trond Giske vil bevilge 10 milliarder kroner til skolen, og tar samtidig selvkritikk for tidligere politikk.
SELVKRITIKK: Ap-nestleder Trond Giske vil bevilge 10 milliarder kroner til skolen, og tar samtidig selvkritikk for tidligere politikk. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Giske: - Vi har feilet i skolepolitikken

Sist oppdatert:
Nå vil Aps nestleder bruke 10 milliarder for å rette opp feilene.

ARENDAL (Nettavisen): - Når én av fire går ut av skolen uten å ha fullført, så har alle feilet, sier Aps nestleder Trond Giske til Nettavisen.

Den tidligere utdanningsministeren tar dermed også selvkritikk for utdanningspolitikken til Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen.

Les også: - Nå må Jonas levere!

- Dypt skeptisk
Erkjennelsen kommer Giske med i forbindelse med at han mandag lanserer boka «La læreren være lærer» under Arendalsuka.

Han mener de har mislyktes med å redusere frafallet i den videregående skolen.

- Vi har hatt dette tallet likt i 20 år, så de som mener at vi ikke har feilet, stiller jeg meg dypt skeptisk til. Det tyder også på at de ikke har tenkt å tenke nytt, sier Giske.

Hans forslag nå er at innsatsen må inn i barneskolen, for å få redusert det høye frafallet.

Giske viser også til flere ting i utdanningspolitikken som har feilet.

- Vi har vært med på ting som ikke har fungert. De nye lærerplanene som kom i forbindelse med Kunnskapsløftet, som førte til mye ekstraarbeid for lærerne, var feil, sier Giske, og legger til:

- Og vi har ikke vært flinke nok til å rydde opp i det byråkratiet som både staten og kommunene påfører lærerne i sin hverdag. Det gjør at for mye tid går med til møter og dokumentasjonskrav, tidstyver som bedre kunne vært brukt til tid på elevene, sier eksstatsråden.

Les også: Flytter Nettavisen til Arendal

(Artikkelen fortsetter under)Skoleløft på 10 milliarder
Giske mener flere ting må endres for å få skolepolitikken på rett vei, og foreslår et skoleløft på 10 milliarder kroner de neste 10 årene.

Han mener blant annet at staten må få ansvaret for lærernes lønn, og tror det forslaget vil være kontroversielt i Ap.

- Staten må overta forhandlingsansvaret for lærerne, og sørge for at lærerne for et lønnsløft. Det vil være kontroversielt i den forstand at Arbeiderpartiet har ment at kommunene skal ha det forhandlingsansvaret, sier Giske til Nettavisen, og fortsetter:

- Jeg mener det er bedre at vi ser helheten i skolepolitikken ved å se lønn, arbeidstid og betingelser i skolen i sammenheng, og håper at jeg får landsmøtet i Arbeiderpartiet med meg på det.

- Ikke holdbart med konfliktnivået
- Tror du vi vil få færre lærerstreiker om staten overtar?

- Jeg tror i hvert fall at vi vil få en større tillit mellom skolemyndigheter og lærere som vi er helt avhengige av for å lykkes. Det er ikke holdbart å ha det konfliktnivået vi hadde i fjor med den store streiken, og ikke minst at lærerne føler at de ikke blir anerkjent og gitt tillit av skolemyndighetene, sier Giske.

- Dessuten tror jeg mange lærere opplever at det er mye byråkrati. Tid som lærerne kunne brukt til læring, og dette bestemmer i stor grad nasjonale skolemyndigheter - og da bør vi også ha ansvar for lønns- og arbeidstidsbestemmelsene, sier han.

- Legg bort skattekuttene
Giske har et klart råd til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Jeg sier 10 milliarder til skolen, og med Røe Isaksens budsjett ville det tatt 100 år å fått til. Nå må han legge bort skattekuttene og bruke pengene på skole i stedet, sier Giske.

SMS-varsling om fravær
I sin nye bok tar Trond Giske til orde for at skolen innfører SMS-varsling om elever som er borte fra timene.

– Noen skoler har innført et system hvor elever som ikke møter til timene eller kommer for sent, automatisk får en SMS. Den samme SMS-en går til foresatte, som dermed blir oppmerksomme på elevens fravær. Denne ordningen bør vi innføre overalt i Norge, sier Trond Giske til VG.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere