*Nettavisen* Nyheter.

Giske åpner for våpen på norske skip

Foto: Greek Navy (AP)

Bergensrederiet Odfjell har søkt politiet om lov til å ha væpnede vakter om bord når de seiler i piratfarvann.

22.08.10 12:28

Bergen (NTB): Næringsminister Trond Giske (Ap) åpner for at det i enkelte tilfeller kan bli tillatt med væpnede vakter og våpen om bord i norske skip.

Bergensrederiet Odfjell har søkt politiet om lov til å ha væpnede vakter og våpen om bord i sine skip, til vern mot sjørøvere utenfor kysten av Somalia, skriver bt.no.

Statssekretær Rikke Lind (Ap) i Nærings- og handelsdepartementet (NHD) avviste denne uken at det ville bli åpnet for slik væpning.

- Vi vil ikke åpne for bevæpning nå. Men dette er en problemstilling som drøftes kontinuerlig med rederiene og IMO, sa Lind.

Næringsminister Trond Giske er derimot av en annen oppfatning og sier til NRK at den nye loven om vaktvirksomhet, som trer i kraft 1. januar 2011, kan åpne for å tillate våpen i enkelte tilfeller.

Seniorrådgiver Anniken Enersen i rettsavdelingen i Utenriksdepartementet bekrefter at den nye loven kan føre til endringer.

- Vaktvirksomhet om bord på skip er ikke omfattet av den nye loven, og er heller ikke regulert nærmere. Rettstilstanden vil da bero på en tolkning og regulering av Skipssikkerhetsloven og den generelle våpenlovgivningen, sier Enersen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.