Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giske møter på Stortinget tirsdag

TILBAKE: Stortingsrepresentant Trond Giske gjør comeback på Stortinget tirsdag, og tar plass i ny komité etter å ha vært sykmeldt i sju uker.
TILBAKE: Stortingsrepresentant Trond Giske gjør comeback på Stortinget tirsdag, og tar plass i ny komité etter å ha vært sykmeldt i sju uker. Foto: Trond Giske
Sist oppdatert:
Trond Giske gjør comeback på Stortinget denne uka.

Lørdag talte avgått Ap-nestleder Trond Giske på årsmøtet til Orkland Arbeiderparti, og viste seg da før første gang offentlig siden han ble sykmeldt på grunn av varslersakene mot ham for sju uker siden.

Denne uka gjør han også comeback på Stortinget. Giske bekrefter overfor Nettavisen via sms at han møter på Stortinget tirsdag.

Les også: Giske møtt med trampeklapp - ga en uforbeholden unnskyldning

Må møte i ny komité

Onsdag i forrige uke opplyste stortingspresident Olemic Thommessen at Giske hadde tatt sete på Stortinget, men han var da ikke fysisk til stede.

Forklaringen var at han hadde såkalt «utbytting», et system som sikrer at styrkeforholdet mellom partiene ikke påvirkes av enkeltrepresentanters fravær.

Når Giske nå kommer tilbake til Stortinget, er det flere endringer som møter ham. Fra å være Aps finanspolitiske talsperson og medlem av finanskomiteen, er han flyttet til familie- og kulturkomiteen. Han har ellers ingen lederverv lenger, etter å ha trukket seg som nestleder og stilte sin rolle som finanspolitisk talsperson i Ap til disposisjon.

Rigmor Aaserud har overtatt som Aps finanspolitiske talsperson.

Les også: Full forvirring om Giske på Stortinget

SVARTE: Mye presse hadde møtt fram da Giske holdt innledning under Orkland Ap's stiftelsemøte på Gjølme i helgen. Dette er hans første offentlige opptreden etter at han ble sykmeldt 22. desember i fjor.

- Jeg er lei meg

Da Giske talte i Orkland i helgen, kom han med en unnskyldning.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevist nok på min rolle og min makt i visse sammenhenger. De som har talt, også mot meg, fortjener respekt for sitt mot. Det er historier som ikke skal bagateliseres og bortforklares. Jeg tar det til meg og gir en uforbeholden unnskyldning, sa Giske.

Da Giske gikk ned fra talerstolen, svarte han pressen at han ikke vil si noe mer om varslene enn han sa i talen.

- Det er godt å være igang med politikken igjen. Det har blitt lite av det i det siste, sa Giske, og svarte på alle spørsmål bortsett fra det journalistene helst ville ha svar på, om varslersaken mot ham.

Les også: Ap-politiker: - Det Giske har opplevd har vært på grensen til det umenneskelige

Reagerer på mottakelse

Etter årsmøtet har det imidlertid kommet reaksjoner. En av varslerne mot Giske er blant dem som reagerer på at den tidligere Ap-nestlederen ble mottatt med stående applaus da han returnerte til politikken.

- Når en mann som har oppført seg såpass respektløst overfor kvinner i en lang årrekke blir mottatt med stående applaus, viser det at store deler av likestillingspartiet har en lengre vei å gå enn man skulle tro, skrev Sunniva Andreassen, som varslet om to episoder fra Giskes tid som kulturminister, i en sms til Dagbladet søndag.

Kritiserte prosessen

Det var i desember i fjor at det ble kjent at det var kommet varsler om seksuell trakassering til partiledelsen, og siden har det stormet rundt Giske. I begynnelsen av januar trakk han seg som nestleder i partiet.

I slutten av januar offentliggjorde Ap-leder Jonas Gahr Støre at partiets konklusjon er at Giske har brutt partiets retningslinjer om seksuell trakassering. Få dager senere slo han tilbake, gjennom et brev til medlemmene i partiets sentralstyre. Han samboer, TV-stjernen Haddy Njie, har også åpent kritisert prosessen mot Giske.

Les også: Støre vil gjøre Giskes vei tilbake til stortingssalen lettest mulig

Giske er valgt inn på Stortinget for Sør-Trøndelag for perioden 2017-2021.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!