RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjødseltoppens millionpakke

(Foto: Morten Holm / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Yara-topp Thorleif Enger banket lederlønnsutviklingen i fjor. I tillegg har han en lukrativ aksjepakke.

Det er lønnsomt å være toppsjef i delvis statseide Yara. Thorleif Enger hadde en årslønn på over 6,3 millioner kroner i fjor. Det inkluderte en bonus på 1,9 millioner kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Det er en god lønnsutvikling i forhold til fjoråret, da han hadde en lønn på 3,9 millioner, og en bonus på 1,9 millioner kroner. Enger hadde dermed en lønnsutvikling som var bedre enn topplederlønningene totalt sett i fjor.

Bedre enn andre ledere
Den endelige rapporten fra Det tekniske bergeningsutvalg som ble offentliggjort i går, viser at lønnsutviklingen for alle toppledere var på 8,9 prosent i fjor.

Engers lønnsvekst var også mye bedre enn den for toppledere i de største selskapene, med over 250 ansatte. Der var gjennomsnittlig lønnsvekst på åtte prosent. Enger hadde en lønnsvekst på over 12 prosent.

Aksjer for millioner
Samtidig kan han glede seg over en lønnsom aksjepakke. Totalt har han 500.000 aksjer i Yaras aksjebaserte insentivprogram. Han kom inn på en verdi av 46,16 kroner. Med dagens børskurs på 165,25 kroner, sitter han på aksjer til en verdi av over 59 millioner kroner.

Enger har et samlet tak på alle godtgjørelser inkludert lønn, resultatavhengig bonus, pensjon og utøvelse av rettigheter innenfor det aksjebaserte insentivprogrammet på 15 millioner per år i utøvelsesperioden. 62 år gamle Enger sitter til han fyller 65.

Ble kritisert
Enger har blitt utsatt for krass kritikk for sin aksjepakke, og opsjonene han tildelte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas som styreleder i selskapet. Særlig Baksaas innløsing av en opsjonspakke på 12,5 millioner kroner, ble kritisert. Næringsministeren gikk ut i mediene og uttalte at det skulle settes en stopper for opsjonsfester i selskaper Staten er inne som eier.

Aftenposten har tidligere skrevet at Engers opsjonspakke er den mest lønnsomme av de statlige selskapene. For hver eneste krone aksjekursen i Yara stiger, gir det en avkastning til Enger på en halv million kroner. Det betyr tilsvarende at aksjekursen, fra tildelingstidspunktet, bare trenger å stige 4,3 prosent over innløsningskursen før Enger kan innkassere en million kroner på opsjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere