RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjedrem: - Toppen nådd

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem med dystre utsikter i sin årstale.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Kaoset og frykten meldte seg med full tyngde i finansmarkedene sist høst. Vi ser igjen at aktørene lider av kort hukommelse, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i innledningen av sin årstale i Norges Bank torsdag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Det er et dystert bilde av verdensøkonomien Gjedrem tegner.

Les hele Gjedrems tale her

I talen, hvor jubilanten Henrik Wergeland vies oppmerksomhet, peker Gjedrem på at, riktignok er renten i USA og flere andre land på vei ned, men:

- (..) med mange ledige boliger og eiendommer er det ikke sikkert at rentevåpenet nå er like slagkraftig som det har vært, sier Gjedrem.

Og han fortsetter:

- Det er derfor fare for at amerikansk økonomi går inn i en langvarig lavkonjunktur, til tross for nedgangen i rentene, og trekker med seg store deler av verdensøkonomien. I så fall reduseres overskuddene i Asia ved at verdien av eksporten synker.

Se sentralbanksjefens årstale fra Norges Bank her

Hollywood-økonomi
Gjedrem åpner talen med dikt av Wergeland og en beskrivelse av finansuroen som Hollywood-produksjon.

- En europeisk kollega sammenliknet finansuroen med en filmproduksjon: Den ble spilt inn i USA, hadde premiere i Tyskland og ble spredt og spilt over hele verden. Og som dere vet, ble den også vist på norsk bygdekino sist høst, sier han, og sender et spark til de åtte Terra-kommunene.

Toppen nådd
Gjedrem lar det skinne gjennom at han mener at toppen er nådd i Norge. I delen «Vendepunkt også i Norge?» skriver han at den internasjonale uroen vil kunne smitte over på Norge.

- Skulle en svakere utvikling i USA føre til en bred vekstpause i verden, kan det påvirke norsk økonomi på flere måter, trekker Gjedrem frem og peker først på at eksportnæringen i Norge kan rammes, til og med oljesektoren som Norge er svært avhengige av.

- Det kan bli verre å få avsetning i et fallende marked, og prisene på våre produkter kan falle, advarer Gjedrem som også trekker frem at bedrifter og husholdningene vil bli mer usikre og dermed utsette prosjekter. Dette vil i sin tur føre med seg at bedrifter vegrer seg for å ta inn nye arbeidstagere.

Nedkjøling i bolig
Som et tredje punkt mener han uroen i finansmarkedene også kan påvirke næringslivet mer direkte.

- Banker og investorer tar nå større påslag og økt pris for å stille opp med kapital til oppkjøp, omstillinger og investering, og bedrifter med stor gjeld må betale høye risikopremier når de låner, poengterer han.

Gjedrem mener at boligmarkedet kjøles ned i hele landet, og at veksten i boligmarkedet nådde en topp i fjor. Eufori-ordet, som også var med i fjor, nevnes også i årets omtale av boligmarkedet.

Truer med rentepisken
Sentralbanksjefen mener det nå er tegn til at veksten i priser og lønninger tiltar, da høyere priser på mat og energi gir økt inflasjon i andre land. Dermed vil den lave importerte prisveksten få et omslag.

Gjedrem tar videre opp det faktum at lønnsveksten ofte går til værs sent i en oppgang, og at prisveksten da tar seg opp. Han viser til 1974 og 1975, samt 1986, 1987, 1998 og 2002 – da fikk vi høye renter, produksjonen stagnerte og arbeidsledigheten økte.

- Skulle den kraftige økningen i sysselsettingen vi har sett den siste tiden, gi en uventet sterk lønnsvekst, må renten igjen settes høyt for å holde inflasjonen nede. Vi vil på ny kunne få et særnorsk rentenivå i en lengre periode. I så fall kan omslaget i produksjonen og sysselsettingen bli markant, advarer han i torsdagens tale.

Svak krone - høyere rente
Gjedrem ser ikke bort ifra at norske kroner vil svekke seg videre mot utenlandske valutaer, Som NA24 har meldt har kronen svekket seg mot dollar og euro de siste månedene. Årsaken er at i perioder med turbulens i verdensøkonomien søker aktørene i markedet vekk fra norske kroner som ansees å ha høy risiko.

- Hvis dystre utsikter for verdensøkonomien slår ut i lavere proser på olje og andre eksportvarer, kan det også føre til en lavere kroneverdi. Vi har dessuten sett at investorer selger kroner i perioder med uro. Blir kronen svak, må renten settes høyere enn ellers for å holde inflasjonen i sjakk, med mindre svikt i aktiviteten samtidig demper prisstigningen, sier Gjedrem.

Gjedrem mener imidlertid at bedriftene må og kan leve med en høy norsk krone.

Varsler om pensjonene
Selv om oljefondet vil dekke opp for en rekke av forpliktelsene knyttet til pensjonen, antyder Gjedrem at det må gjøres noe med dagens pensjonssystem.

- ...likevel vil det bare bære en del av pensjonsutbetalingene fremover som motsvares av inntekter fra Statens pensjonsfond. Statens forpliktelser til alderspensjoner er anslått å øke fra rundt 250 prosent av verdiskapningen i Fastlands-Norge i dag, til om lag 350 prosent i løpet av noen tiår.

Hauge rundet av
Gjedrem har for vane å lete godt i lyrikkens verden til sine årstaler, og ordene til dikteren Olav H. Hauge oppsummerer talen.

- Vi har hatt stor økonomisk fremgang de siste 10-15 årene. Det ligger kanskje en advarsel fra Hauge i et av hans dikt, avslutter Gjedrem, og leser diktet:

Gleda var for stor,
Kjelen held på og syd yver,
eine vektarmen peikar til himmels!
Eg lyt finna på noko gale.
Slå kaldt vatn på kjelen,
Hengja ein stein på vekti,
Hogga den største fura eg har

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere