Gå til sidens hovedinnhold

Gjelsten likevel i båtrace

Båtracet Scandinavian Gran Prix blir likevel arrangert i Indre Oslofjord – til tross for sterke protester.

Flere hundre eposter med protester til tross – båtracet Scandinavian Gran Prix blir arrangert i Oslo i august i år.

Ifølge amta.no har fylkesmannen i Oslo og Akershus besluttet å gi dispensasjon fra forurensningsforskriften forbud til båracet som går av stabelen 10.-12. august.

25 biler - i ett år
Nettavisen har tidligere skrevet om at båtracet, med blant annet Bjørn Rune Gjelsten som deltaker, kommer til å slippe ut 50 tonn karbondioksid (CO2) i form av rundt 10.000 liter bensin.

Dette CO2-utslippet tilsvarer, ifølge nettstedet mittklima.no, 17500 flymil, eller utslippet fra 25 biler på norske veier i løpet av ett år.

Nå har altså fylkesmannen likevel funnet grunnlag for å gi dispensasjon fra forurensningsforskriften i produktkontrolloven, som forbyr «å bruke fritidsfartøy uten effektiv lyddemping i eksossystemet».

Selv om forskriften først og fremst omhandler støy har Justisdepartementet slått fast at man også kan vurdere andre typer miljøpåvirkning.

«Kortvarige ulemper»
Fylkesmannen ser at båtracet på mange områder medfører ulemper for miljøet, men skriver likevel at:

«De ulempene som båtracet medfører, er imidlertid kortvarige og de kan ikke anses å påføre miljøet varig skade av betydning.»

Videre skriver fylkesmannen:

«Det har ikke fremkommet nye momenter i saken som skiller seg ut fra det som er kjent i forhold til de løp det tidligere er gitt tillatelse for.»

Les mer om båtracet på Nettavisens båtsider.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her