Gjennombrudd i Monika-saken

Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011.

Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat (NTB scanpix)

Nye DNA-analyser styrker mistanken mot 32-åringen som er siktet for å ha drept Monika Sviglinskaja (8) i 2011.

11.02.15 16:06

Onsdag ble mannen varetektsfengslet i åtte nye uker.

Onsdagens kjennelse fra Bergen tingrett er i tråd med politiets begjæring om å fortsette å holde 32-åringen, som tidligere var samboer med Monikas mor, fengslet. Politiet frykter mannen vil rømme landet eller begå nye straffbare handlinger dersom han slippes fri.

Ny forsvarer

Før fengslingsmøtet ba siktede om å få advokat Aasmund Sandland som ny forsvarer i stedet for advokat Fredrik Verling, som har representert ham hittil. Ifølge Verling nekter 32-åringen fortsatt straffskyld i saken. Advokaten ønsker ikke å uttale seg om de nye bevisene i saken. Han kan heller ikke svare på hvorfor siktede ønsket å bytte forsvarer.

Spørsmålet om forlenget varetekt ble avgjort ved kontorforretning. Det betyr at ingen av partene møter i retten.

– Siktede ønsker ikke å møte. Det betyr at dommeren avgjør basert på sakens dokumenter, sier Verling til NTB.

– Bedre DNA-resultater

Politiet møtte i retten med nye beviser i form av en DNA-analyse fra Folkehelseinstituttet. Analysen gjør at politiet mener den samlede mistanken mot 32-åringen er styrket

– Vi har fått den endelige DNA-rapporten. Det er funnet DNA forenlig med siktedes på flere steder enn det vi hadde resultater på i den foreløpige rapporten. Resultatene er også bedre i den forstand at det er mer informasjon å hente fra dem, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt til NTB.

De nye undersøkelsene gir mer informasjon om DNA som ble funnet på Monikas hals og fingre så vel som på en arm og en håndflate, ifølge VG.

Til NTB sier Onarheim at det også har vært framgang i etterforskningen av dataspor. Tidligere er det spesielt siktedes aktivitet på sosiale medier som har vært i søkelyset i den forbindelse.

Ifølge Bergens Tidende har retten også nye opplysninger som «kan knytte» mannen til en melding som ble sendt Monikas mor på Facebook. Meldingen ble sendt i februar 2012, tre måneder etter at den åtte år gamle jenta døde.

Kritikk mot etterforskningen

Monika Sviglinskaja var åtte år gammel da hun ble funnet død i sitt hjem i Sund på Sotra utenfor Bergen 14. november 2011.

Spor på åstedet utløste full drapsetterforskning, men ni måneder senere ble saken henlagt. Politiet mente jenta hadde tatt sitt eget liv. Først etter press fra bistandsadvokaten til jentas mor ble saken gjenopptatt, og i fjor høst ble hennes tidligere samboer, en tidligere voldsdømt litauer, siktet for drap på jenta.

En granskingskommisjon oppnevnt av Riksadvokaten la denne uka fram en rapport hvor politiet i Hordaland fikk kraftig kritikk for sin håndtering av etterforskningen. (©NTB)


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.