*Nettavisen* Nyheter.

Gjorde narr av Sponheim

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Applausen sto i taket da Siv Jensen tok for seg Hordland-fylkesmann Lars Sponheim i sin landsmøtetale.

14.05.11 12:25

(Bergensavisen): - Sponheim er det i alle fall ingen som har stemt på, raljerte partilederen fra talerstolen.

Sponheim røk som kjent ut av tinget på grunn av for få stemmer fra Hordaland. Nå har han mer makt enn på lenge, som fylkesmann i samme fylke.

Jensen herset med byråkratene.

- Det er folk som ikke produserer noe, men som tror de er i stand til å kontrollere alt.

Lovpriste Austevoll
Hun lovpriste Frp-styrte Austevoll for at de ikke har gitt seg så lett mot Fylkesmannen.

- De vant mot alle odds, og de klarte å få til noe så selvsagt at folk kan få bygge rorbuer på egen eiendom!

Deretter tok Jensen i forsvar flere politikere som har kommet i klammeri med myndighetene, deriblant høyrebyråd i Oslo Torgeir Ødegård.

- Han har gjort noe så banalt som å bytte vinduer i egen bolig! Ambisjonen var å gjøre noe med strømregningen! Arbeiderpartiets Helga Pedersen ville bo i hytten sin. Nei, det skal hun ikke gjøre ustraffet, i alle fall ikke uten å søke. Og Åslaug Haga som var så ufin at hun leide ut sitt eget stabbur, på egen eiendom, til en som ville bo der. Det gå’kke an, ironiserte Jensen.

Landsmøtetalen var tydelig rettet mot kommunevalget og folks hverdagsproblemer. Hun eksemplifiserte med folk som står og venter på tog som ikke kommer (i Oslo, red. anm). Folk som snegler seg frem i bilkø i dyre biler med en bensinpris på 14 kroner literen. Og folk som betaler skyhøye strømpriser.

- Hvorfor gjør folk dette? Jo, fordi at de må, talte Jensen.

Konklusjonen hennes er at noen har bestemt at det skal være slik og at de som har bestemt dette setter systemene foran menneskene.

- Derfor vil vi bygge bedre og sikrere veier, og derfor vil vi produsere mer strøm. I dag ble revidert statsbudsjett lagt frem. Finansminister Sigbjørn Johnsen er stolt over at vi følger handlingsregelen. Da skyver han systemet foran seg. Tenk om han hadde brukt litt mer sunn fornuft, og bygd veier og investert i infrastruktur! Det er mulig og vi vil gjøre det, konkluderer Jensen.

- 24-timers vakter
Hun nevnte ikke Høyre med et ord i sin tale, men slo fast at det eneste partiet som sto for lavere skatter og avgifter – det er fremdeles Frp. Hun raljerte videre over arbeidsmiljøloven som Frp kommer til å diskutere mye på dette landsmøtet.

- Det skal ikke handle om tvang, eller å ta bort vern og rettigheter. Det handler om at om du vil jobbe overtid, skal du få lov og få betalt for det. Hvorfor er nordsjøturnus bra på vann, men ikke på land? Hvorfor, spurte Jensen.

Hun forstår heller ikke at en lege som kan skjære i deg kan jobbe 24 timersvakter, mens sykepleieren som tørker blod ikke kan jobbe 12-timersvakter.

- Det er avgjørende at vi har en god debatt på dette og at den skjer på en ryddig og ordentlig måte. Vi må flytte loven og gjøre den moderne slik at samfunnet fungerer bedre.

En gruppe som ikke skal få mer, eller få det lettere om Frp får viljen sin, er folk uten norsk statsborgerskap. Jensen dro frem to rapporter, en fra NHO og en fra regjeringen, som begge hevder at innvandring koster for mye. En av problemstillingene er at penger fra trygdesystemet i Norge sendes ut av landet.

- Når Jonas Gahr Støre sier at vi må godta det, så er svaret nei! Norge fremstår mer og mer som verdens sosialkontor, raste Jensen og satte opp et skarpt skille mellom norske statsborgere og folk uten statsborgerskap.

De uten statsborgerskap skal ikke ha de samme trygderettighetene. Det kan ikke være slik at de kan sette beina på norsk jord og ha krav på alle våre trygdeytelser, sa Jensen til stor applaus.

Les flere saker hos Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag