RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjorde tidenes kunstkupp

Sist oppdatert:
Han hadde ingen idé om hva som hang på stueveggen i 23 år. Men nå viser det seg at maleriet Reidar Osen kjøpte på auksjon for 6000 kroner, kan være en kunsthistorisk sensasjon.

Tidligere i år var en kunstekspert på besøk i Bergen for å kjøpe et Odd Nerdrum-bilde på vegne av en amerikansk milliardær. Helt tilfeldig var han med opp i kunstsamler og gallerieier Reidar Osens leilighet for å betale for maleriet.

Ifølge Osen fikk kunsteksperten hakeslepp da han så bildet som hang på veggen i Osens leilighet.

- Han utbrøt: «Oh my God! What the hell is this picture doing here»? forteller Reidar Osen til TV 2 Nyhetene.

- Deretter fortsatte han: «Dette er ikke stedet for å et slikt bilde. Hvis bildet er det jeg tror det er, er det en stor fisk».

Kan være original
Bildet på Osens vegg, som han kjøpte på en kunstauksjon i Bergen for 23 år siden, kan nemlig vise seg å være en replika av kunstverket «Flora», malt av den kjente italienske renessansekunstneren Titian eller en kopi malt på Titians verksted.

Ofte malte Titian to like malerier, såkalte replika. Det berømte maleriet «Flora» er det imidlertid bare funnet en original av.

Kunsteksperten ringte straks til oppdragsgiveren sin, som er en amerikansk mangemilliardær og kunstsamler. Deretter snudde han seg mot Osen og ga ham en million kroner i dollarsedler i hånden mot at han fikk tatt en prøve av malingen for undersøkelse i USA. Han ble også lovet to millioner kroner til dersom det skulle vise seg at maleriet stammer fra samme periode som Titian malte.

Minst 400 år gammelt
Denne uken fikk Osen svar på de første malingsprøvene - og to millioner kroner til fra USA. Malingsprøvene bekrefter nemlig at bildet er minst 400 år gammelt.

Nå skal maleriet granskes av kunsteksperter i USA for å finne ut hvem som har malt det. Det vil blant annet bli tatt røntgen av maleriet, og bildet vil bli sammenliknet med malingsprøver fra Titians maleri som ble malt ca 1515-1520.

Pris 400 mill?
Ifølge kunsteksperter TV 2 har vært i kontakt med, er bildet trolig verdt mangfoldige millioner kroner dersom det er malt av en på verkstedet til Titian.

Skulle det derimot vise seg at Titian selv har malt bildet, blir Osen en av Bergens rikeste menn dersom han selger det.

- Kunstsamleren i USA er villig til å betale markedspris, eller om lag 400 millioner kroner dersom Titian har malt det, sier Osen til TV 2 Nyhetene.

- Er det fristende å la maleriet henge i galleriet dersom det skulle vise seg å være originalt?

- Da tror jeg heller at jeg rammer inn kontoutskriften og henger den på veggen, gliser Osen, som har planene klare dersom han skulle bli mangemillionær:

- Da har jeg penger til å pusse opp badet og reise til Syden, sier Osen spøkefullt.

Uansett resultatet av prøvene fra USA, så kommer Osen til beholde få beholde de tre millionene han har fått fra kunstsamleren i USA.

Kjøpt fra dødsbo
Osens versjon av «Flora», som ser helt lik ut som originalen, ble kjøpt på en dødsboauksjon etter en kunstsamler i Bergen på Terminus Hall i Bergen i 1981. Ifølge Osen kjøpte han maleriet fordi han likte rammen og fordi han synes kvinnen på bildet var flott.

Osen håper at publisitet rundt bildet kan avsløre historien om hvordan maleriet har havnet i Bergen.

Har du tips om bildet, kan du sende

e-post til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere