RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør deg klar for sprengkulde

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Store deler av landet går kalde dager i møte.

- Det er spesielt klart og tørt vær i lavlandet som gjør dagene ekstra kalde, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Få været på mobil

Sjekk været der du bor

Kald trend
- Helgen var av det kalde slaget, med nærmere 30 minusgrader i Røros. Denne trenden kommer til å fortsette utover uka, legger meteorologen til.

Kaldt vintervær blir det generelt i hele Skandinavia neste uke. På Østlandet blir det en del skyer som demper kulden, så i området rundt hovedstaden holder temperaturene seg på rundt minus 10 grader.

LES OGSÅ: Snøkaos i London

Mye nedbør blir det ikke de nærmeste dagene, men på onsdag og torsdag kan det komme noen snøbyger over Østlandet og Sørlandet.

Temperaturen stuper i Nord
Ellers er det Finnmark som får oppleve de største svingningene i temperaturene.

- I helgen var temperaturen i Finnmark oppe i 4 plussgrader enkelte steder, men til uka skal den synke ned til minus 25, kommenterer Fagerli.

Denne sprengkulden vil også ramme indre deler av Troms.

Ellers er det Østerdalen og nord i Hedmark som får det kaldeste været. Her ser det ut til å bli ned mot 30 minusgrader.

Holder seg hjemme

Men Norge er ikke det eneste stedet som opplever sprengkulde. Kraftig snøvær gjorde at all busstransport i London ble innstilt mandag morgen. Snøkaos har det også vært på motorveiene og flyplassene melder om innstilte fly og forsinkelser.

- Her er det mer enn 30 centimeter og det snør fortsatt. Det ingen biler på veiene, og jeg blir hjemme fra jobb, rapporterer Henning D. Stenseth fra landsbyen Send, som ligger rett sør for London.

Han tar ikke sjansen på å dra ut i trafikken med bilister som bare er vant til sommerføre på veiene.

Stenseth har bodd i landet i 8 år og har aldri opplevd så mye snø.

- Jeg skal ut og lufte hunden så da får jeg sikket mer innblikk i situasjonen, men jeg har ikke sett en eneste bil på veien hittil. Bare naboen som gjorde et forsøk på å komme seg på jobb. Han brukte to timer på én miles (1,6 kilometer) før han snudde. I nyhetene oppfordrer de folk til å holde seg hjemme dersom det ikke er helt krise, sier Stenseth til Nettavisen.

Det skal ikke ha vært så mye snø i London-området på 18 år.

Få været på mobil

Sjekk været der du bor

- Alle busser i London er blitt tatt ut av tjeneste på grunn av et ugunstig vær og farlige kjøreforhold, heter det på hjemmesiden til Transport for London, melder NTB.

Kaos på veiene
Deler av togtrafikken fra sør er også forsinket eller kansellert på grunn av snømengdene. Dette lager problemer for mange som pendler inn til London i morgentimene.

Rammer snøkaoset deg? Tips Nettavisen ved å sende SMS/MMS til 1930, e-post til tips@nettavisen.no eller ring 2100 6010.

Det er også trafikkaos på motorveiene i landet, melder TV 2. Hundrevis av brøytebiler er ute for å rydde veiene, men myndighetene anbefaler folk å la bilen stå hvis det ikke er helt nødvendig å kjøre.

- Det har vært flere småulykker enn noen har oversikt over. 500 brøytebiler og 600 bergingsbiler er på jobb for å redde havarerte bilister ut fra snøen, sier en talsmann for veimyndighetene til Sky News.

Mer snø i vente
Meteorologer advarer om at det kan falle opptil 20 centimeter snø i den britiske hovedstaden og andre områder sørøst i England. Det er særlig mandag og tirsdag som kan bli snøtunge dager på de britiske øyene. Så langt har årets vinter vært den kaldeste i Storbritannia på over 13 år.

Flyplassene Gatwick, Stansted og London City airport opplyser at flere flyginger kan bli innstilt eller forsinket utover dagen. På Heathrow har flyplassen stengt en av sine to rullebaner og sier mandag morgen at det vil ta noen timer å få gjenåpnet den. Her meldes det om betydelige forsinkelser og enkelte kanselleringer.

- Snøværet i London skaper forsinkelser for flygninger her fra Gardermoen. Tårnet opplyser at det kan bli en forsinkelse på seks til syv timer. Passasjerer som skal til London bør forsøke å holde seg oppdatert via våre hjemmesider eller kontakte sitt flyselskap, sier pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo lufthavn Gardermoen til Aftenposten.no.

På Avinors nettsider kan du sjekke om været påvirker din reise.

Paris sliter med snøen
Luftfarstmyndighetene i Paris har bedt flyselskapene om å redusere trafikken med 30 prosent av normal rute. De forventer forsinkelser på grunn av snøen utover dagen.

Ifølge Le Figaro plages byen med isete veier og i den franske hovedstaden står også alle bussene. Det er også store problemer på motorveiene, og da spesielt på A6 sør for Paris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere