RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør klar for årets grilldag

Lørdag 12. mai er det årets grilldag. Når begynner du sesongen?

Sjekk om det blir grillvær hos deg:

SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ
NYTTIG:Været på mobil
Se siste værmelding på TV 2 Sumo

Opplysningskontoret for kjøtt har 12. mai som årets grilldag, men det betyr ikke at det ikke er lov å starte grillsesongen i påsken.

En fersk undersøkelse gjennomført av Synovate MMI, på vegne av Opplysningskontoret for kjøtt, viser at vi oftest griller pølser.

Slik rengjør du grillen
Før du starter grillsesongen, så gjelder det å ta en titt på utstyret fra i fjor. Grillen har ofte behov for en skikkelig grundig rengjøring etter lagringstiden i boden.

- Ofte er det nok å bruke vanlig kjøkkenspray som Jif eller Ajax. Har du ekstra tøffe flekker kan du ty til ovnsrens. Spray godt over grillen, la såpen få virke noen minutter før du bruker en svamp eller klut med vann for å få av flekkene. Skyll godt av med lunkent vann og tørk over med en klut eller med papir, skriver matprat.no.

Det er lurt å investere i en skikkelig grillkost for å få ristene rene. En vanlig kjøkkenskrubb kan også brukes. Man bør også vaske godt nedi grillen. Hageslangen kan gjerne benyttes, for å spyle vekk alle såperester og smuss.

- Svi alltid av grillen før bruk, skriver matprat.no.

Matprat.no har også et godt råd til deg som vil gi grillen en blank og fin overflate.

- Bilpolish er faktisk veldig bra til å gi grillen en blank og fin overflate som er lett å holde ren. På grillben, etc. som er chrommet, så bruk en chrom rens/duraglitt (bilpleieprodukt), stålull for å fjerne rust/skitt og få den blanke overflaten tilbake, skriver matprat.no

Vi griller pølser
Grillpølser er en soleklar favoritt på grillen.

- Hele 82 prosent av oss velger vanlige grillpølser når vi skal kokkelere over grillen. Et stykke etter følger svinekoteletter, hamburgere, sommerkoteletter og grønnsaker, skriver matprat.no.

Det finnes flere årsaker til at pølser er favoritt på norske griller.

- For de fleste hører pølser med når man griller. Vi må ha en ”ventepølse” mens vi venter på at den andre grillmaten skal bli klar. I tillegg er det noe som alle liker, særlig de minste, sier Knut Munthe Olsen, kokk og informasjonskonsulent i OFK, til matprat.no.

Munthe Olsen tror også at pølser er populært på grillen fordi de er enkle å grille.

- Det viser seg at de aller fleste kun betrakter seg selv som middelmådige grillere, og dermed holder seg til den vante maten som pølser og koteletter, dette til tross for at en tredjedel av oss griller mer enn 15 ganger i året. Likevel er det nok mange som overvurderer hvor vanskelig det er å grille for eksempel hele kjøttstykker, sier Munthe Olsen til matprat.no.

Les også:Grillmat Norges nasjonalrett?

Bærbar gjenbruksgrill
Når parkene fylles opp av vennegjenger og pølselukt fra engangsgriller, så er det et sikkert tegn på at sommeren er nær.

- Undersøkelsen om folks grillvaner viser at det her til lands grilles mest på gassgrill, etterfulgt av kullgrill med lokk. På tredjeplass følger engangsgrillen, som er mest brukt av yngre mennesker, skriver matprat.no.

- Engangsgrill er selvfølgelig bedre enn ingen grill i det hele tatt. Men sannheten er at det er vanskelig å få et godt resultat med engangsgriller. De har en ujevn varm flate og kort grilletid, sier Munthe Olsen til matprat.no.

Alternativer til engangsgrillen er å få kjøpt mange steder.

- Det finnes både kullgrill og gassgriller som er små og bærbare. Disse gir ti ganger bedre grillmat, lager ikke svimerker der de står og du slipper å kaste grillen i søpla etterpå, sier Munthe Olsen til matprat.no.

Når begynner du grillsesongen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere