Glad eksmannen er fengslet

Magnar Illøkkens ekskone (35) er glad han er fengslet frem til ny rettsbehandling. - Men samme hvor lang dom han får vil han det aldri være nok, sier hun.

16.04.04 17:00

Fredag ettermiddag ble det klart at Magnar Illøkken må sitte åtte uker i varetekt i påvente av lagmannsrettens behandling. Han anket kjennelsen på stedet, noe betyr lagmannsretten også må ta stilling til varetekten.

41-åringen ble fredag dømt til 10 års fengsel for drapsforsøk på sin eks-kone. Han er også dømt til å betale henne til sammen 1.275.000 kroner i erstatning og oppreisning. Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i påstanden om forvaring.

- Han trenger hjelp
- Dommen på ti år er som jeg ventet, men samme hvor lang straff han ville ha fått vil det aldri bli tilstrekkelig for meg. Selv vil jeg heller ha sittet 10 år i fengsel enn å gå gjennom det jeg har gjort, sier den 35 år gamle kvinnen til TV 2.

- Jeg hadde håpet at han skulle få forvaring. Da kunne han fått en hjelp og oppfølging som han ikke vil få i fengsel. Han trenger hjelp, sier hun.

Like etter dommen ble Magnar Illøkken pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling. Påtalemyndigheten ønsker å ha ham i varetekt til ankesaken kommer opp, for det første fordi en løslatelse kan virke støtende på den allmenne rettsfølelse, men også på grunn av gjentakelsesfare.

Åtte uker varetekt
- Vi kan ikke utelukke at han vil forsøke på nytt. Han tenkte lenge på dette drapsforsøket og det var nøye planlagt, sa politiadvokat Monica Hanø i Drammen tingrett da hun begjærte åtte uker varetektsfengsling.

Hun viser til dommen fra Drammen tingrett som la vekt på at Illøkken over lengre tid har drapstruet og terrorisert sin ekskone, og at bilbomben i Drammen var et resultat av at han ikke lenger klarte å kontrollere henne.

- Kan ikke ta sjansen
- Psykologene sier at soningstiden kan dempe den tiltaltes følelser overfor sin ekskone, men jeg vil gjøre retten oppmerksom på at denne soningstiden ennå ikke har gått. Vi kan ikke ta sjansen på å ha Magnar Illøkken gående fri, sa Hanø.

Forsvarer Frode Sulland viste til at Illøkken allerede har vært en fri mann i ti måneder etter at han ble siktet for bilbomben i Drammen 23. Januar 2003, og at han i denne perioden ikke har gjort noe straffbart. Selv om han ble tiltalt for å ha brutt besøksforbudet frifant Drammen tingrett ham på dette punktet fredag.

- Oppfattet som skyldig
- Det foreligger ikke noe lovbrudd i denne perioden. Psykiaterne mente også at det ikke var noen gjentakelsesfare, sa Sulland.

Når det gjaldt allmennhetens vanlige rettsoppfatning sa Sulland at han ikke trodde dommen ville endre samfunnets syn på at Illøkken er en fri mann.

- Forskjellene i mediene før og etter denne dommen er lite endret. Han har i mediene vært oppfattet som skyldig omtrent fra dag én, sa Sulland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag