*Nettavisen* Nyheter.

Glad for å bli gransket

Kommunalminister Magnhild Meltveit-Kleppa tar imot granskningen av sitt eget departement med åpne armer.

31.01.08 07:36

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tidligere i dag var NA24 tidlig ute med at riksrevisjonen nå skal starte en gransking av Kommunaldepartementets rolle i den mye omtalte Terra-saken.

NA24 - din næringslivsavis

Riksrevisjonen skal granske Kommunal- og regionaldepartementets håndtering av Terra-saken. Saksbehandlingen tilbake til 2002 fra departementet ble brukt som åpning for at flere kommuner investerte i høyrisiko-rentepapirer.

- Tydelig regelverk
Årsaken til granskningen kommer blant annet av at Kommunaldepartementet sentralt ble sendt ut til Vik kommune i 2002. Dette ble tolket dit hen at kommunen kunne ta opp lån i fremtidige inntekter og plassere disse pengene. I 2002 satt Erna Solberg som kommunalminister, men det er altså Kleppa som før jul ba om en gjennomgang av rutinene i departementet.

- Når jeg ba lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere Kommunaldepartementet i 2002 sin tolkning, så er det for å sikre et tydelig regelverk, sier Kleppa til NA24 onsdag.

Hun er fornøyd med at riksrevisjonen nå tar tak.

- Nå får jeg hjelp av riksrevisjonen til å sikre en ryddig saksbehandling. Det er bra. Jeg ser frem til deres konklusjoner og skal selvsagt gjøre det jeg kan for at alle dokumenter og opplysninger skal komme frem, forsikrer hun, og tilføyer:

- Det er viktig å finne ut hva som har skjedd her, selv om det er fem år før min tid i departementet.

Vil ikke spekulere
For det var Høyre-leder Erna Solberg som i 2002 var kommunalminister, og er dermed ansvarlig for brevet som ble sendt ut til Vik kommune.

- Jeg er ikke i tvil om at Solberg altså hadde det formelle ansvaret, men så langt jeg kjenner til er dette et brav som har gått ut administrativt, slik at jeg vil avvente riksrevisjonen sin gjennomgang, forteller hun til NA24.

Hun vil ikke spekulere i hva konsekvensene kan bli om riksrevisjonen finner ut av at noe uryddig har funnet sted.

- Advarte kommunene
- Men kan det skje at kommunaldepartementet ender opp med å bli stilt økonomisk ansvarlig for kommunene?

- Så langt har ikke jeg vurdert det slik at vi skal få noe økonomisk ansvar. Det er fordi departementet i det samme brevet advarte mot å ta vesentlig risiko, noe kommunene da ikke har fulgt opp. I strid med kommuneloven og i strid med den påminnelsen de fikk, så plasserte de midlene nettopp i risikoprodukter, påpeker hun overfor NA24, og understreker videre de to tingene hun hovedsakelig vil oppnå med denne granskningen:

- Vi trenger for det første et så tydelig regelverk som mulig og for det andre så ryddige rutiner i departementet som mulig.

NA24 har forsøkt å nå Høyre-leder Erna Solberg hele onsdags ettermiddag og kveld uten suksess.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag