RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PRIVAT / Scanpix

Glad for at barna kommer hjem

Sist oppdatert:
Justisministeren er overlykkelig over at de to Stavanger-fedrene nå kan hente sine kidnappede barn hjem til Norge.

Få oversikt:Alt om kidnappingssaken

Gratulasjonene stod i kø etter at fedrene til de to kidnappede barna på Palau tirsdag fikk vite at de har vunnet rettssaken på øya.

Les hele saken her

En av gratulantene var justisminister Knut Storberget, som for ett år siden møtte de to fedrene for å diskutere saken.

- Jeg vil gratulere fedrene med seieren. Det er dem vel fortjent og danner grunnlaget for å fortsatt stå på, sier Storberget til Nettavisen.

Etter å ha fått høre om resultatet fra rettssaken tirsdag, ringte Storberget personlig til begge fedrene og gratulerte dem. Samtidig tilbød ham dem videre hjelp, dersom de trenger det.

- All ære til fedrene
Det var etter at Nettavisen i desember i fjor skrev om den fortvilte situasjonen til barnas storesøster og de to fedrene, som begge har barn med den samme kvinne, at Storberget inviterte dem til et møte.

Fedrenes historie rørte statsråden, og under møtet ble Warland og Leirvik fortalt at Storberget personlig ville engasjere seg i saken og gjøre det han kunne for å hjelpe dem.

- Vi har lagt et visst press på myndighetene i saken fra norske utlendingsmyndigheter mot Palau, sier Storberget.

- Bør norske myndigheter ha litt av æren for at det gikk så bra?

- Nei. Æren ligger bare ett sted, og det er hos de to fedrene som har gjort en kjempejobb, svarer justisministeren.

Takknemlig
Bjørge Leirvik, som om kort tid kan fly til Palau for å hente sin tre år gamle datter, tror imidlertid at Storbergets engasjement kan ha spilt en viktig rolle.

- Jeg aner jo ikke hvordan saken hadde stilt seg hvis de ikke hadde gjort det de har gjort. Det er godt mulig at dette hadde dradd ut i ett år til. Jeg er veldig takknemlig for det som Storberget og utenriksminister Støre har bidradd med, sier Leirvik.

Han har allikevel klare tanker om hva som kunne vært gjort bedre fra myndighetenes side og mener Storberget har en viktig jobb foran seg for å kunne hjelpe andre foreldre som havner i samme situasjon.

Tør ikke slippe jubelen løs
Storberget vil nå sørge for at de to fedrene får den oppfølgingen som trengs.

- Vi er ikke i havn før rettferdigheten skjer fyldes. Jeg har jobbet så mye i rettsapparatet at jeg vet at en ting er å ha rett, men en annen ting er å få rett, sier Storberget.

Justisministeren deler dermed bekymringene fra de to fedrene om at det ennå kan være skjær i sjøen. Selv om domstolen på Palau i går bestemte at den norske domstolens avgjørelse om at de to fedrene skal få det daglige omsorgen for barna sine, kan barnas mor, som er fra Palau, fremdeles anke avgjørelsen. Hva som skjer da, om de to får med seg barna i påvente av ankesaken, har deres advokat på Palau ikke lykkes i å få klarhet i ennå.

- Norske myndigheter må følge opp disse sakene, for å sikre oss at man får til en god ording. Men jeg er veldig glad for at det tyder på at man nå har lykkes noe i å sette litt standard i slike saker. Vi jobber mye med denne typen saker, men det er ikke bestandig at det går sånn som her, sier Storberget.

Vil følger saken videre
- Hva konkret vil mener du at dere bør gjøre?

- Det er naturlig å se hvordan dette går, og jeg ønsker å ha kontakt med fedrene for å høre hvordan dette går rent praktisk. Både vi fra Justisdepartementet og Utenriksdepartementet vil med spenning følge dette arbeidet og gjøre det vi kan for at dette skjer, svarer justisministeren som selv kontaktet utenriksminister Jonas Gahr Støre for å få hjelp til å legge press på palauiske myndigheter.

- Men dette er veldig bra. Det gleder meg stort at vi ser at man kan få avgjørelser i utlandet som respekterer prinsippene i Haag-konvensjonen, selv om landene ikke har undertegnet konvensjonen, sier Storberget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere