RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glad for forsvarsavsløring

(Il. foto: Forsvaret)
Sist oppdatert:
Det ville vært umulig å avsløre planene om brent jords taktikk i Finnmark under den kalde krigen, sier professor i historie, Berge Furre.

- Det er interessant at det kommer fram så vel dokumenterte planer. Planene er skapt i den kalde krigens hardeste periode, og bærer preg av det, sier Furre.

Han har aldri tidligere hørt om den norske regjeringens planer under den kalde krigen om å brenne ned Finnmark, og dermed komme Sovjetunionen i forkjøpet ved en invasjon.

- Hvorvidt en skulle brenne Finnmark, har jeg ikke hørt før. Jeg tror ikke det var mange som reflekterte over det den gangen, sier Furre.

Ikke overrasket
Det er utenkelig at norske myndigheter og Forsvaret skulle ha offentliggjort sin brutale strategi så lenge den kalde krigen varte, sier han. Men det lå samtidig i kortene at det ikke var i Finnmark slaget kom til å stå i tilfelle krig.

- De færreste vil ha huset sitt brent, men de fleste var klar over at Finnmark ikke skulle forsvares, sier professor Berge Furre.

Furre er derfor ikke overrasket over avsløringene forsker Kjetil Skogrand ved Institutt for forsvarsstudier, kommer med i dag.

- Jeg er ikke forbauset, fordi enhver rekrutt med tjeneste i Nord-Norge vil ha opplevd at forsvarsgrensen gikk gjennom indre Troms, og ikke gjennom Finnmark. Du kan jo bare kjøre rundt i Troms og se på kvaliteten på veiene.

Skille nord/sør
Furre regner med at avsløringene skaper reaksjoner, særlig blant de eldre i den nordnorske befolkningen.

- Det går et skille mellom nord og sør når det gjelder krigsminner og opplevelsene av den kalde krigen. I Nord-Norge mente man at søringene ikke tok inn over seg brenningen av Finnmark. Og forholdet til Sovjetunionen var mer komplisert. Skillet går mest i den eldre generasjonen.

Furre, som har en tung politisk fortid i SV og tidligere SF, tror avsløringene ville ha vakt ramaskrik hvis de hadde kommet før den kalde krigen var over.

- På 60-tallet ville vi nok brukt en avsløring av at Finnmark skulle brukes som et oppmarsjområde mot Sovjetunionen i strategien for å melde Norge ut av NATO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere