RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glad laks tilbake etter sure år

Sist oppdatert:
20 elver på Sørlandet og Sør-Vestlandet er ikke lenger sure etter år med kalking - og vill-laksen har vendt tilbake.

Før kalkingen startet var den årlige fangsten knappe to tonn. De siste fire årene er det hvert år fanget 33 - 41 tonn laks i de tjue kalkede elvene på Sørlandet og Sør-Vestlandet.

Dagens fangst tilsvarer litt i underkant av ti prosent av det totale oppfiskede kvantumet av laks i norske elver. Det viser en fersk rapport som Norsk institutt for naturforskning (NINA) har gjort på oppdrag for Direktoratet for naturforskning (DN).

Hver sjuende fra kalket vassdrag
I løpet av ti år er det forventet at fangstene av laks i disse vassdragene vil øke til minst 70 tonn. Da vil hver sjuende villaks som blir tatt i norske elver komme fra et kalket vassdrag, melder Direktoratet.

- Laksen som produseres i de kalkede vassdragene i dag gir et viktig bidrag til bevaring av den norske villaksen. Tilstanden for laksen i de kalkede elvene er sårbar, og dette krever at kalkingen videreføres på et nivå som tilfredsstiller laksens krav til vannkvalitet. En stopp i kalkingen vil føre til en reforsuring av elvene og en negativ utvikling for laksen, heter det på Direktoratets nettsider.

Vellykket gyting
Sur nedbør har medført at laksen har gått tapt eller blitt redusert i over 50 elver i Sør-Norge. I perioden 1985-99 satte Direktoratet for naturforvaltning (DN) i gang kalking i 20 av disse vassdragene.

Det er nå vellykket gyting hos laks i alle de kalkede vassdragene hvor bestandene tidligere var tapt. Både i disse elvene og i vassdrag med restbestander før kalking, finner vi nå laks yngel på nesten hele den lakseførende strekningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere