RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gnistrende sommerhimmel

Sist oppdatert:
Hittil i år er det ikke registrert mye lyn i Norge, men i natt blinket det. Flere steder i landet ble nattehimmelen opplyst av gnistrende lyn.

- Grunnen er at det har vært en utskiftning av luftmassen. Allerede nå kjenner vi at vi har fått en kjøligere lufttype, forklarer Olav Krogsæter, vakthavende meteorolog på Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Kornmo-lyn
Lynet i natt holdt seg hovedsakelig over Østlandet.

- Hvorfor blinker lynet av og til uten at det tordner?

- Fenomenet kalles kornmo, og grunnen til at du ikke hører tordenet, er at det er så langt borte, forklarer meteorologen.

Kornmo: lyn eller gjenskinn av lyn som ikke ledsages av hørbar torden. Ordet ble tidligere skrevet kornmod. Man antar at det kan ha noe med kornmodning å gjøre ettersom fenomenet mest kan iakttas utpå ettersommeren.

Kilde: Caplex

Færre nedslag
På grunn av en kald værtype har det vært liten lynaktivitet i år. Hittil i år er det registrert ca 80 tusen nedslag over fastlands-Norge. I 2003 ble det registrert nesten 175 tusen nedslag bare i løpet av juni, juli og august, ifølge SINTEF Energiforskning.

I sommer har det vært flere lynnedslag i Nord- enn i Sør-Norge, fordi det er Nord-Norge som har hatt det varmeste været.

Sjekk aktiviteten
På nettsiden www.lynidag.no kan du selv sjekke hvor det var størst lynaktivitet i går.

- Det er en prikk for hvert nedslag. Fargene har med polaritet å gjøre, forklarer Oddgeir Rokseth.

Han jobber til daglig med lynregistreringer i SINTEF, og kan fortelle at det ikke har vært noen store, kraftige lynstormer i sommer.

- I fjor hadde vi over 170.000 nedslag bare på en uke, sier Rokseth.

Klikk her for å lese mer om lyn og tordenfenomener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere