RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God turistsommer i Norge

Sist oppdatert:
Utenlandske turister strømmer fortsatt til Norges fjorder og byer, men veksten har stanset.

Til de store byene Oslo, Bergen og Trondheim kommer det mange utenlandske turister om sommeren. 2006 er intet unntak. Også Nord-Norge, som har verdens nordligste by og midnattssol er også godt besøkt, melder Innovasjon Norge.

Tallene på overnattinger for utenlandske turister i Norge har i år holdt seg stabilt sammenlignet med fjoråret. 1.166.268 millioner overnattinger av utenlandske ble registrert i Norge i juni i år. Det er en bitteliten nedgang fra i fjor, på kun 0,2 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå som ble frigitt i dag.

77 prosent tyskere

I stor grad er det europeere som besøker Norge, men USA og Asia er også representert. Nærmere 77 prosent av de utenlandske besøkende i juni er tyskere.

- Tyskere og nederlendere er veldig trofaste mot Norge. Tyskland, Sverige og Danmark er de store landene, men danskene kommer oftest om vinteren på grunn av ski-mulighetene, sier kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge Per-Arne Tuftin til TV 2 Nettavisen.

Kollen og Nordkapp

Tuftin sier at de mest populære turistattraksjonene er de typiske severdighetene hele verden har hørt om.

- Holmenkollen har mest besøk av de store severdighetene, men også Nordkapp er veldig godt besøkt, sier Tuftin.

Fjordene, og naturen i Norge generelt er den største turist-magneten.

- Det er i veldig stor grad naturen som trekker turister til Norge, og det at landskapet er så forskjellig. Vi har alt fra fjorder, skog og fjell til det arktiske landskapet og store byer.

«Ekstremsport» trekker unge

Turistene som kommer på grunn av naturen er ifølge Tuftin stort sett over 40 år. Men i det siste har Innovasjon Norge sett en endring i aldersgruppen til turistene.

- Angående aldersgruppen er det litt i endring. Litt tøffere aktiviteter som er i slektskap med ekstremsport, som for eksempel fjellklarting og rafting, er med på å lokke yngre folk til Norge. Vi ser at de har oppdaget oss, og det er jo veldig positivt at det er en spredning, sier kommunikasjonsdirektøren.

Han sier at tilbakemeldingene fra turistene stort sett er veldig positive. Det eneste de reagerer på, er de høye prisene vi har her til lands. Og da særlig på alkohol.

- Men de sier det er verdt det, og at de får valuta for pengene for ferien i Norge, sier Tuftin til TV 2 Nettavisen.

Flest nordmenn likevel

Til tross for gode tall på utenlandske turister i Norge, er det fortsatt registrert flest nordmenn på overnatting, nemlig 66 prosent. Vi dominerer overnattingen på hoteller og campingplasser, mens utenlandske er i flertall når det gjelder overnatting på hytter, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tuftin forteller at nordmenn også har blitt flinkere til å finne nye reisemål når de ferierer i eget land, men at det fortsatt er de tradisjonsrike stedene i Vestlandet og Nord-Norge som blir best besøkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere