RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Godafoss» holdes tilbake i Danmark

Foto: Olsen, Linn Cathrin (SCANPIX)
Sist oppdatert:
«Godafoss» er kommandert til havn i Grenå på Jylland etter oljelekkasjer. Bellona mener den aldri burde ha fått gå fra Norge.

- Så lenge risikoen for videre utslipp var så åpenbar, burde Godafoss aldri fått forlate Norge før skadene på skipet var sikret og reparert, sier Bellona-rådgiver og skipper Sigurd Enge ifølge en pressemelding fra miljøstiftelsen.

Oljesøl i svensk og dansk farvann
Sent onsdag kveld kommanderte Søvernets Operative Kommando containerskipet til havn i Grenå på Jylland. Skipet gikk for 14 dager siden på grunn i Ytre Hvaler nasjonalpark i Østfold, noe som førte til oljesøl og fugledød blant annet på Vestfold-kysten. Oljen har nådd kysten av Østfold, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene. 23. februar ble havaristen trukket av skjæret. Nå var den på vei til Danmark og Odense for reparasjon, men underveis dukket det opp problemer. Skipet begynte å lekke olje i svensk farvann, og det fortsatt i dansk farvann.

Nå holdes skipet tilbake inntil skadene er rettet opp.

Danske myndigheter bekrefter overfor Bellona at situasjonen ble vurdert som så alvorlig at ferden til Odense måtte avbrytes.

Mener saken må få etterspill
Bellona mener saken må få etterspill.

- Vi er kritisk til norske myndigheters og rederiets hastverksbeslutning om å sende «Godafoss» til Danmark uten at de nødvendige reparasjonene var unnagjort. Det var en hastverksbeslutning basert på et håp om at det ikke skulle lekke mer olje.

Det var onsdag det danske miljøskipet «Mette Miljø», som fulgte havaristen på sin ferd, oppdaget oljeutslipp. Det ble da sendt ut helikopter. Søværnet skriver på sin nettside at oljen ikke var aksjonerbar og at skipet derfor måtte slepes til nærmeste havn for å få stanset lekkasjen.

Bildet under viser is og olje i lensene 23. februar, da «Godafoss» ble trukket av grunn. Foto: Olav Helge Matvik/Kystverket.

Olje og is i lensene 2

Bildet viser «Godafoss» som blir trukket av grunn. Foto: Olav Helge Matvik/Kystverket.

Slep av

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere