RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godkjente ulovlig slaktet grisekjøtt

Sist oppdatert:
En veterinær i Hedmark fikk i forrige uke sparken fra Næringsmiddeltilsynet etter at han hadde godkjent ulovlig slaktet kjøtt.

Politiet på Kongsvinger er orientert om forholdet.

- Vi ser svært alvorlig på saken, og avskjediget personen med øyeblikkelig virkning. På bakgrunn av TV 2s avsløringer av kjøttsmuglingen fra Sverige til Norge, har vi også valgt å underrette politiet om forholdet, opplyser administrerende direktør Kjetil Berg i Statens Næringsmiddeltilsyn (SNT) til TV 2 Nettavisen.

- Garanti fra veterinær
I et opptak TV 2 Nyhetene gjorde med den mistenkte selgeren av det svenske smuglerkjøttet opplyste selgeren følgende: «Vi leverer med garanti fra veterinær og alt, så kvaliteten er ikke noe problem.»

Berg understreker imidlertid at Næringsmiddeltilsynet ikke har grunnlag for å sette denne saken i forbindelse med det ulovlige slakteriet i Sverige.

Godkjente åtte griser
Veterinæren ble avslørt etter at en lokal kjøttforedlingsbedrift i Hedmark kontaktet Næringsmiddeltilsynet.

- Det kom inn åtte griser som var slaktet privat, og som vi ble bedt om å dele opp. Men de var stemplet med en farve jeg ikke hadde sett på gris før, og derfor tok jeg kontakt med næringsmiddeltilsynet, sier lederen av kjøttforedlingsbedriften til TV 2 Nettavisen.

Han vil ikke stå frem av frykt for mulige bakmenn.

- Grisene ble deretter delt opp og levert tilbake til mannen som bestilte oppdelingen. Grisene skulle selges gjennom annonser i avisene, forklarer lederen for kjøttforedlingsbedriften.

Dette gjorde at bedriften varslet det lokale næringsmiddeltilsynet i Kongsvinger, som straks slo alarm og satte i gang undersøkelser.

- Bonden fortalte til oss at det var veterinær N.N (navnet utelatt. red. anmerkn.) som hadde godkjent kjøttet, sier en kilde i næringsmiddeltilsynet til TV 2 Nettavisen.

Mandag i forrige uke havnet saken på bordet til den lokale lederen av Næringsmiddeltilsynet i Kongsvinger, Lisbeth Johansen.

Ingen tok affære
Men det var først etter at TV 2 Nettavisen tok kontakt med Statens Næringsmiddeltilsyn i Oslo onsdag i forrige uke at det ble fortgang i saken. Inntil da hadde den ligget på bordet til Næringsmiddeltilsynet i Kongsvinger. Fylkesveterinæren var også orientert muntlig - men ingen hadde tatt affære.

- Jeg ba onsdag kveld om at også politiet skulle orienteres om forholdet, på bakgrunn av opplysninger TV 2 har innhentet om kjøttsmuglersaken. Også fylkesveterinæren ble da orientert med en rapport på forholdet, sier Berg.

Veterinæren har jobbet på kontrakt for næringsmiddeltilsynet for å godkjenne viltkjøtt i jakta. Han har ingen myndighet til å godkjenne vanlig slakt. Berg opplyser at det ikke er lov å slakte kjøtt for salg på gårdene lenger. Det skal skje på kontrollerte og godkjente slakterier.

Fortsatt veterinær
- Det er fylkesveterinæren som er overordnet til den angjeldende veterinær i fylket. Det er også han som må avgjøre om dette skal få følger for personens ansettelse som veterinær. Vi har kun avskjediget mannen som kontrollør for oss, sier Kjetil Berg i SNT.

Fylkesveterinæren behandler saken internt – men har foreløpig vurdert det slik at veterinæren er skikket til å arbeide med dyrehelse.

- Veterinæren er foreløpig ikke suspendert fra jobben som veterinær, men han får ikke lenger drive kjøttkontroll. Våre jurister vurderer nå hvilke konsekvenser forholdet vil få for mannen, sier Johan Teige, assisterende fylkesveterinær.

Han bekrefter videre at veterinæren tidligere har fått en skriftlig reprimande for forhold utført i arbeidet som veterinær i Hedemark-distriktet.

TV2 Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med veterinæren, men han har ikke ønsket å snakke med oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere