RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Golf-kaos i Forsvaret

Sist oppdatert:
Det hersker fullt kaos rundt omstillingsprogrammet Golf i Forsvaret. En av Golf-sjefene har sagt opp, 47 ansatte har sluttet og toppsjefen vil legge ned programmet.

Så langt har prisen for Golf kommet opp i 1,6 milliarder kroner. I verste fall kan hele investeringen vise seg å være et totalt bomskudd.

- Slik jeg ser det vil en kontrollert nedbremsing og avvikling av programmet nå være nødvendig, skriver programsjef Jon Rikter-Sevndsen i en epost til sjefen for Forsvarsstaben 14 desember i år.

I den dramatiske eposten TV 2 Nettavisen har fått tilgang til varsler Svendsen at han ønsker å ta opp spørsmålet om en kontrollert stans og terminering av Golf på et programstyremøte dagen etter.

Programsjefen har gitt opp prosjektet blant annet fordi det er helt ute av kontroll.

- Vi kommer ikke videre med vårt arbeid slik situasjonen er nå, sier programsjef brigader Jon Rikter Svendsen til TV 2 Nettavisen.

Løftebrudd
Konsekvensen vil være en ytterligere utsettelse av prosjektet, som har vist seg å bli et milliardsluk for Forsvaret. Allerede har man brukt om lag 1,6 milliarder skattebetalerpenger på Golf, uten at man har kommet nærmere slutten på prosjektet.

Det har vært en uttalt målsetting for forsvarssjef Sverre Diesen å få kontroll på økonomien i Forsvaret siden han satte seg i sjefsstolen tidligere i år. Nedleggelsen av prosjektet som står bak denne kontrollen vil gjøre det nærmest umulig for Diesen å levere i forhold til de løftene han har gitt.

Hvordan man gjør det, er det uenighet om. Diesen ønsker å bruke eksisterende løsninger, mens ledelsen i Golf mener det vil bli dyrere enn å fortsette i samme spor som før.

Stått stille i ett år
Det siste arbeidet som ble gjort for å ferdigstille runde to av prosjektet har stått stille siden oktober 2004. Grunnen til dette er at deres neste store leveranse ligger til behandling i Forsvarsdepartementet.

- Man har ikke kommet til en beslutning, og derfor står vi stille i fremdriften, sier Rikter Svendsen.

I e-posten som han sendte til Arne Bård Dahlhaug, sjef for Forsvarsstaben, skriver Rikter Svendsen at han frykter hele omstillingsprogrammet skal buklande og få alvorlige konsekvenser for Forsvaret.

Forlater skipet
En av de mest sentrale sjefene i Golf har takket nei til videre engasjement og forlater stillingen sin ved nyttår. Lars Bjertnæs har vært sjef for programkontoret i Golf, og han er svært bekymret for fremtiden til omstillingen i Forsvaret. Overfor TV 2 Nettavisen bekrefter han avgangen.

- Jeg har takket nei til videre engasjement, utover det kan jeg ikke kommentere saken nærmere, sier han.

Det siste halve året har 47 personer forlatt Golf. Det er en av grunnene til at brigader Rikter Svendsen frykter en ukontrollerbar kollaps. I brevet han sendte til sjefen for forsvarsstaben poengterer han viktigheten Bjertnæs har hatt i jobben sin.

«Dette beklager jeg sterkt fordi han (Bjertnæs, red. anm.) er en drivende kraft i programmet gjennom sin kompetanse og erfaring fra store it- og offshoreprosjekter.»

- Forsvarsstaben er oppmerksomme på at det har vært et kompetansetap i Program Golf det siste året, men vi frykter ikke en buklanding, sier pressetalsmann Dag R. Aamoth til TV 2 Nettavisen.

Økonomi- og logistikkontroll
Prosjektet står bak utviklingen og gjennomføringen av det nye forvaltningssystemet i Forsvaret SAP. Målet har vært å lage en felles dataløsning for hele Forsvaret, kalt Fellesintergrert Forvaltningssystem (FIF).

Det er utviklingen av styringsprogrammer for Forsvaret og driftingen av disse som har vært målet for Golf.

Uavklart
Fremtiden for program Golf er fortsatt uavklart. I et svar fra Forsvarsdepartementet sier man at en avgjørelse ikke vil komme før på nyåret. Det er stikk i strid med hva departementet beskrev i årets statsbudsjett. Der lovet man en løsning før nyttår.

I Forsvarsstaben forutsetter man foreløpig at Golf videreføres, men departementets avgjørelse i saken kan føre til endringer.

- Konklusjonen er at vi viderefører Program Golf i påvente av Forsvarsdepartementets beslutning om videre innretning av programmet, sier Aamoth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere