Gransker 180.000 norske vaksiner

Folkehelseinstituttet må nå stanse alt salg av vaksiner. Nå varsler helseministeren gransking av vaksiner mot hjernehinnebetennelse.

09.11.06 23:05

Statens legemiddelverk setter foten ned for videresalg av norske vaksiner.

Samtidig setter helseminister Sylvia Brustad i gang full, uavhengig gransking av Statens vaksineforsøk på 1980-tallet. Der deltok 180.000 ungdomsskoleelever.

Jenny Ingrebrigtsen og Annelise Johnsen var begge var forsøkspersoner som tenåringer i statens store vaksineprosjekt mot hjernehinnebetennelse. Begge ble de alvorlig skadet.

– Jeg har aldri vært i tvilen om at vaksinen forårsaket sykdommen, sier Annelise Johnsen til TV 2 Nyhetene.

Nå kan jentene omsider få vite hva som gikk galt.

Må under lupen
Etter en TV 2 dokumentar om vaksinene, krevde helseminister Sylvia Brustad full redegjørelse fra Folkehelseinstituttet.

Brustad har nå mottatt en rapport fra instituttet. Og nå vil hun ha en ekstern gransking.

-Det er såpass mye kritiske spørsmål som er stilt, og med rette vil jeg si at det er behov for å få en uavhengig gjennomgang av dette, sier Brustad til TV 2.

180.000 ungdomsskoleelever ble vaksinert i eksperimentet. De fikk lite eller ingen informasjon om risikoen. Noen fikk alvorlige nevrologiske sykdommer.

- Det var nok dårlig organisert, det var for dårlig struktur og det var for lite system på eventuelle kompliaksajoner og uønskede hendelser. Og sånn kan vi ikke ha det, sier Brustad.

Solgt til New Zealand
Mens norske myndigheter utbetalte erstatning til vaksineofre her hjemme, anbefalte de samtidig den omstritte vaksinen til 1 mill barn på New Zealand. Etter at den norske dokumentaren nylig ble vist på landets fjernsyn, har det vært sterke reaksjoner.

Jeg mener at det også bør være en del av den uavhengige gjennomgangen, når det gjelder den eksporten som har vært av vaksinen fra Norge både til New Zealand og til Frankrike, sier Brustad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.