*Nettavisen* Nyheter.

Gransker departement i Treholt-saken

Foto: Montasje/SCANPIX

Gjenopptakelseskommisjonen trekker Justisdepartementet inn i granskningen av spiondommen mot Arne Treholt.

30.01.08 00:33

Etter mistanke om at Spiondommen mot Arne Treholt har blitt endret etter domsavsigelsen i 1985, satte Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker i gang en uavhengig granskning.

Nå trekkes også Justisdepartementet inn i granskningen.

- Vi skal svare på de henvendelser og anmodninger som kommer fra Gjenopptakelseskommisjonen og det skal vi gjøre direkte overfor kommisjonen, sier justisminister Knut Storberget til TV 2 Nyhetene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen

Bakgrunnen for at Kommisjonen trekker Justisdepartementet inn i granskningen, er et oppslag på TV 2 4. januar i år.

- Nå har det kommet opplysninger på TV 2, som sier det eksisterer et eksemplar som avviker fra denne dommen. Og da er det grunn til å bringe klarhet i hvorfor, sier statsadvokat Stein Vale.

Statsadvokat Stein Vale har i samarbeid med Gjenopptakelseskommisjonen bedt om å få utlevert den nummererte kopien, som avviker fra originalen.

- Når en dom er avsagt og det da i ettertid skal gjøres endringer, er det regler i straffeprosessloven for hvordan dette skal gjøres. De skal følges, så det bør ikke være forskjellige versjoner av en dom ute i sirkulasjon. Det gjelder enhver straffedom. En nummerert kopi bør åpenbart være en blåkopi av originalen, sier Vale.

Tirsdag kveld får TV 2 opplyst fra Justisdepartementet at de ikke kan gi svar på hvorfor en nummerert kopi avviker fra originalen, men sender kopien til Gjenopptakelseskommisjonen for nærmere undersøkelser.

Det er den delen av dommen som tar for seg det avgjørende pengebeviset, som er gjenstand for granskning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag