Gransker Heimevernet etter vold

To ble skadet da soldater ble slått og sparket under opptaksprøvene til Heimevernets innsatsstyrke.

28.04.06 12:51

Under opptaksprøvene til HV-016, en av de best trente og operative avdelingene i Heimevernet gikk det så hardt for seg at flere befaler er blitt sykemeldt i ettertid, melder VG. Heimevernet melder på sine nettsider at to soldater er skadet.

- Alvorlig
- Jeg anbefalte umiddelbart nedsettelse av en ekstern undersøkelseskomisjon da vi fikk rapport om skader som hadde skjedd under fysiske prøver, sier oberst Rolf C. Wold, distriktssjef i HV-08, ifølge en pressemelding. Han sier han ser alvorlig på hendelsen. Det var en offiser underlagt ham som var ansvarlig for gjennomføringen av opptaket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Forsvaret

- Skal ikke ha skader
Wold sier opptaksprøvene til HV-016 er krevende, men at grensen her er overskredet.

- Øvingsopplegget og gjennomføringen av opptak vil bli evaluert. Selv om opptaksprøvene til 016 generelt er krevende, skal vi ikke ha skader på personell, sier Wold.

Sparket i ansiktet
Det var under opptak til 016-avdelingen i HV-08 i Sandnes 20.–23. april det ble rapportert om forholdene. Flere av deltakerne skal ha blitt påført slag og spark i ansiktet, på armer og bein under øvelsen.

Etterforskes av MP
Politiet og Arbeidstilsynet er rutinemessig varslet. Det samme er operativ sjef (FOHK) og generalinspektøren for Heimevernet. Militærpolitiet etterforsker også saken.

Etterforskningen og granskingen tar sikte på å finne ut om det har skjedd brudd på tjenesteinstrukser og lovverk.

- Vi avventer nå de ulike undersøkelser og etterforskning for å få et riktig bilde av hva som har skjedd. Vi samarbeider tett med Forsvarets sanitet, som ivaretar de fagmedisinske forhold, og konsentrerer oss nå om å følge opp alle som deltok i opptaket. Dette gjelder både søkere til avdelingen og instruktørene, sier Wold ifølge Heimevernet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.