Gransker hemmelig sikkerhetstjeneste

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) skal granskes etter at det er kommet inn bekymringsmeldinger om ulovlig overvåking.

02.04.09 07:00

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene, EOS-utvalget, har nå satt i gang en gransking av tjenestens arbeidsmetoder etter å ha mottatt bekymringsmeldinger, sier leder Helga Hernes i EOS-utvalget til TV 2.

Ulovlige metoder
Meldingene dreier seg om at FOST har benyttet arbeidsmetoder som ikke er lovlige, blant annet ulovlig overvåking.

- Men om det har foregått noe ulovlig kan jeg ikke si i dag, fordi vi er ikke ferdige, sier Hernes.

Hun forteller at utvalget tar saken svært alvorlig.

- Ingen andre vil for øyeblikket undersøke denne saken, så gjør vi det. Det er tegn på at vi tar saken alvorlig, fortsetter Hernes.

Nekter intervju
Talsmann for forsvarsledelsen Christian Øverli kan ikke svare på om tjenesten har mulighet til å overvåke folk eller om det har blitt gjort.

- Jeg kan ikke gå inn i detaljer på instruksen til Forsvarets sikkerhetstjeneste for den er gradert begrenset, sier Christian Øverli til TV 2.

Heller ikke lederen for tjenesten, Geir Gade, ønsker å stille til intervju for å snakke om hva etterretningstjenesten driver med.

Ikke hjemmel
Men ifølge Helga Hernes er det klart at tjenesten ikke har hjemmel til å gjennomføre overvåking. Om det har skjedd, er det ulovlig.

- Det skal de ikke. Deres instruks sier jo at de skal samarbeide med de andre tjenestene, men det kan jo være at det av og til går litt raskt i svingene, sier Hernes.

Norge har i dag fire hemmelige tjenester. Den fjerde som er Forsvarets sikkerhetstjeneste har vokst fram i stillhet de siste årene, ifølge TV 2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.