RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gransking kan ramme Diesen

Sist oppdatert:
Forsvarssjef Sverre Diesens samboer, flaggkommandør Elisabeth Natvig, kan havne i sentrum av korrupsjonsgranskingen i Forsvaret.

Som sjef for Forsvarets kompetansesenter for kommando, kontroll og informasjonssystemer på Jørstadmoen var Natvig sentral i rådgivning angående innkjøp av nye datasystemer til Forsvaret.

Elisbeth Natvig tiltrådte i stillingen 1. oktober 2004, og satt i toppjobben til oktober i år. Elisabeth Natvig er også samboer med forsvarssjef Sverre Diesen. Hun jobber nå som nestkommanderende for avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging i Forsvarsdepartementet.

Ekstern gransking
Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen kunngjorde 23. november i år at de nedsetter en ekstern granskingskommisjon for å se nærmere på forholdene rundt IKT-miljøene i Forsvaret. Det er spesielt bruken av konsulenter, og muligheten for korrupsjon og uregelmessigheter i forbindelse med dette som skal være fokus for granskingen.

Lederen for den uavhengige granskingen, sorenskriver Nils Dalseide sier til TV 2 Nettavisen at han ikke vil utelukke en gransking av fagmiljøet på Jørstadmoen.

Forfølger kontraktene
- Vi kommer til å følge de inngåtte kontraktene, og det er nå veldig vanskelig å si hvor de vil lede oss. Foreløpig setter jeg sammen teamet som skal drive denne granskingen, og det er krevende i seg selv. Vi må være helt sikre på at ingen av oss er inhabile i forhold til dette, og det er et omfattende arbeid å få sjekket ut, sier Dalseide.

- Før vi begynner granskingene så er det selvfølgelig helt umulig å si hvor granskingen vil lede oss. Det kan gå helt opp til de som har bedt oss om å granske, sier Dalseide.

Ingen begrensninger
Ifølge Forsvarets pressetalsmann, brigader Geir Anda, vil det ikke være unaturlig at også KKIS blir gransket. Han presiserer at Forsvaret ikke skal legge noen begrensinger for den uavhengige granskingen.

- Granskerne vil undersøke det de finner det naturlig å se på. Vi har hele tiden understreket at denne granskingen gjelder hele IKT-miljøet i Forsvaret. Vi vil overhodet ikke legge noen føringer på hvilke avdelinger man skal undersøke nærmere, sier Anda til TV 2 Nettavisen.

Høy korrupsjonsrisiko
Bakgrunnen for at man har valgt å nedsette en uavhengig gransking er to alarmerende rapporter fra tidligere granskinger i år. I september konkluderte man i en intern rapport at det kunne foreligge regelbrudd og korrupsjon i forbindelse med konsulentbruken i Forsvaret.

I en ekstern vurdering fra advokat Erling Grimstad i november heter det at «Samlet sett mener vi risikoen for smøring, bestikkelse eller påvirkningshandel eller andre straffbare handlinger er høy».

Grimstad fastslo videre at:

«Vi mener det er sannsynlig at Forsvaret har vært utsatt for straffbare handlinger i forbindelse med kjøp av varer og tjenester innenfor IKT-området, uten at det er mulig å si noe sikkert om omfanget og antall involverte på konsulentsiden eller antall personer involvert i Forsvaret».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere