I 2003 ble «14. augustkomiteen Norge» stiftet. Formålet er å arrangere feiring av Pakistans nasjonaldag som er 14. august.

På komiteens hjemmesider går det også frem at de skal jobbe målrettet for å minske avstanden mellom den norskpakistanske befolkningen og det norske samfunnet. Komiteen skal også delta aktivt i samfunnsdebatter.

Her kan du tipse Nettavisen journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Nok er nok!

Nettopp dette har for alvor blusset opp de siste dagene. 4. juli la norskpakistaneren Khawar Qadir ut et krass Facebook-innlegg hvor han kritiserte «14. augustkomiteen». Slik starter innlegget:

«NOK ER NOK! Jeg har i lang tid sett hvordan merkedager for norsk-pakistanere er blitt misbrukt av enkelte som påberoper seg å være representanter for den store og mangfoldige pakistanske diasporaen i Norge. Disse er ikke på noen måte demokratisk valgt. De har tviholdt på sine posisjoner i årevis. De henter ikke frem nye, fremadstormende stemmer. Snarer tvert i mot - de kveler enhver kritikk og overdøver alle nye stemmer.»

BAKGRUNN (ekstern lenke): De mange problemene med kulturen i norsk-pakistanske organisasjoner har endelig ført til intern oppvask.

Fornyet tillit

Formelt består 14. augustkomiteen av to styremedlemmer, i tillegg til et team, med stemmerett i styret, bestående av ytterligere åtte personer.

- Det er styret og teamet i komiteen som avgjøre hvem som skal være leder. Hvert år, like etter 14. august-markeringen, stiller jeg min plass til disposisjon. Gjennom 13 år er det blitt besluttet å gi meg fornyet tillit - hver gang. Qadir og hans tilhengere som er utenforstående kan ikke kreve at jeg trekker meg som leder. Det er ikke slik det fungerer, sier leder for komiteen Aamir Javed Sheikh til Nettavisen.

Etter at Facebook-innlegget ble publisert, ga komitélederen først sitt tilsvar på deres egne hjemmesider.

(artikkelen fortsetter under)

Politiker-støtte

- Mener du det er en demokratisk prosess, slik dere gjør det i 14. augustkomiteen?

- Som sagt er det styret og teamet som avgjør hvem som skal være leder.

Profilerte norskpakistanere som politiker i Miljøpartiet de grønne (MDG) Shoaib Sultan og varaordfører i Drammen Yousuf Gilani er blant personer som har støttet opprøreren. Overfor Nettavisen utdyper Qadir hvorfor han valgte å gå hardt ut med kritikken i sosiale medier.

- Mange i det norsk-pakistanske miljøet i Norge har lenge reagert på hvordan denne lille komiteen har klart å få et slags monopol på norskpakistanernes ene nasjonaldag, i tillegg til 17. mai. Offentligheten er ikke kjent med at dette egentlig er en liten klikk som ikke er demokratisk valgt.

- Det eksisterer ikke åpenhet rundt deres arbeid eller økonomi, og deler av deres arbeid er meget omstridt. Man skal ikke underkjenne deres positive bidrag, for eksempel som barnetoget de arrangerer på vår nasjonaldag hvert år.

- Mottar ikke offentlig støtte

Til Nettavisen oppgir lederen for «14. augustkomiteen» at de ikke får midler fra det offentlige, og at noen av sponsorene for arrangementene er Coca-Cola Norge, 7-eleven og Lebara (se faktaboks under).

I komiteen mener de full åpenhet er viktig.

- Vi har full åpenhet om hvem vi mottar penger fra. Sponsorene våre viser vi på plakater, på hjemmesiden og de nevnes i taler. Vi mottar ingen offentlige midler og jeg er stolt av å få til en feiring av Pakistans nasjonaldag uten å bruke skattebetalernes penger. Vi har ingenting å skjule, sier Sheikh.

I Facebook-innlegget heter det videre:

«Nå har jeg bestemt meg. Jeg skal ikke lenger sitte foran skjermen og heie på de snille. Nå går jeg all-in! Jeg lover dere èn ting; jeg skal insha-Allah med pennen og mikrofonen snart avkle dobbeltmoralen deres i all offentlighet.»

- Mye av det han skriver i sitt åpne brev på Facebook oppfatter jeg som trusler. Det er ikke det jeg vil kalle å gå i dialog. Han fremmer krav om min avgang med en diktatorisk stil. Vi vet hva vi gjør, hvor vi står og vi vet hvor vi vil. En av hensiktene med komiteen er å være en brobygger mellom det norske og pakistanske miljøet, sier Sheik.

- Jeg forstår ikke motivet hans for å gå ut mot oss på denne måten.

Far dømt for korrupsjon

Til årets feiring av Pakistans nasjonaldag er det igjen invitert en politiker fra opprinnelseslandet.

- År etter år inviteres politikere det hefter anklager om korrupsjon, kameraderi, stemmefusk og det som verre er. I år har de invitert lederen for det største opposisjonspartiet, Bilawal Bhutto, sier Qadir oppgitt.

12. juli fulgte han opp sitt første Facebook-innlegg med å sende et nytt brev til regjeringsmedlemmer, stortingsrepresentanter og medlemmer av bystyret i Oslo. Brevet kan du lese her.

Bhutto er eldstesønnen til Pakistans tidligere statsminister Benazair Bhutto. Han er ikke demokratisk valgt, men ble utpekt som etterfølger rett etter sin mors bortgagn.

- Krever beklagelse

Han er ikke vokst opp i Pakistan og har i ettertid kommet til landet for å for å ta over familieforetaket, Pakistan Peoples Party.

- Ved at norske politikere og andre toneangivende samfunnsaktører møter Bhutto og andre omstridte pakistanske politikere på Pakistans nasjonaldag mener jeg de legitimerer og setter et «godkjent»-stempel på dem, sier Qadir.

- Et besøk til Norge med møter med representanter fra det offisielle Norge på selveste nasjonaldagen vil være en anerkjennelse som vil bli brukt for alt det er verdt tilbake i Pakistan.

Qadir kommer med flere bredsider mot lederen av «14. augustkomiteen» i sitt Facebook-innlegg. Deriblant:

«Det er ubeskrivelig pinlig å se at sønner og døtre av mitt Pakistan har lurt våre medborgere slik i årevis!»

- Jeg krever bevis fra ham. Jeg krever at han legger frem dokumentasjon på alle beskyldningene og påstandene han har fremsatt i sosiale medier, og i brev til myndighetene, sier Sheikh.

- Hvis han ikke kan dokumentere det, krever vi en offentlig beklagelse av ham, og at han trekker alle de usanne påstandene tilbake.