Grasrotopprør mot helseministeren vokser

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Fire av ti fastleger ber helseministeren trekke forslaget til ny fastlegeforskrift.

Oslo (NTB): Fire av ti fastleger ber helseministeren trekke forslaget til ny fastlegeforskrift.

Motstanden mot forslaget som ble lagt fram rett før jul, tiltar i styrke. 1.700 fastleger – som utgjør 40 prosent av fastlegene – har undertegnet et skarpt protestbrev til helseministeren.

– Forslaget til ny fastlegeforskrift truer med å ødelegge fastlegeordningen. Vi ber om at departementet skrinlegger foreliggende forslag, heter det i brevet til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Legene er så sterkt uenig i forslaget at de ikke engang ønsker å delta i høringsrunden. I stedet ber de Helsedepartementet om å starte prosessen på nytt, med innspill fra pasientorganisasjoner og relevante fagmiljøer og samarbeide med Legeforeningen og kommuneorganisasjonen KS.

– Forslaget inneholder tallrike og motstridende pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering. I sum er oppgavene uoverkommelige, skriver legene.

I Sogn og Fjordane og i Troms har rundt 60 prosent av fastlegene skrevet under på oppropet. Andelen er rundt 50 prosent i Oslo, Rogaland og Østfold. Leger fra alle fylker er representert.

E-post-aksjon
Brevet har kommet i stand på privat initiativ fra en gruppe leger, og er de siste par ukene sirkulert på e-post til nær sagt alle fastleger i Norge.

– Det startet med at mange av oss har vært svært bekymret, og føler at vi ikke blir hørt. Vi ønsker å komme tidlig på banen og påvirke prosessen på denne måten, sier Sari Hillevi Høgfeldt, fastlege i Kristiansand og en av initiativtakerne.

Bente Bjørnhaug Pedersen er en av legene som fikk brevet tilsendt. Hun har drevet som allmennmedisiner siden 1994, men sier hun trolig slutter i jobben som fastlege på Hamar hvis forslaget blir vedtatt. I stedet vurderer hun å gå over i rent privat praksis.

– Det er lagt opp til så mange oppgaver at det er umulig å komme over alt. Samtidig skal vi være mer tilgjengelige, det går ikke, sier Pedersen til NTB. Hun synes ikke legestanden bør gå i dialog med departementet gjennom høringsuttalelser.

– Det er vanskelig å flikke på et dokument som er så dårlig skrevet og så dårlig uttenkt. Det blir som å prøve å pusse opp et hus der alt er skeivt fra grunnen av, sier hun.

Ønsker dialog
I tillegg til protestbrevet er forskriftsforslaget tatt opp på en rekke møter lokalt rundt om i landet. Debatten går også hett på flere nettforum, og det er opprettet et eget nettsted under navnet fastlegeaksjonen. Nylig skrev 75 universitetslektorer og professorer i allmennmedisin i et brev at de ikke lenger vil kunne anbefale studenter å spesialisere seg i allmennmedisin og bli fastleger.

I Allmennlegeforeningen er man kjent med grasrotopprøret, selv om foreningen ikke har vært involvert. Leder Trond Egil Hansen sier budskapet støtter Legeforeningens vurdering om at det er nødvendig å gjøre store endringer i forslaget som foreligger.

Han ser ingen konflikt mellom fagforeningens arbeid med saken og private initiativ.

– Vi jobber for å ha en god dialog med Helsedepartementet og ønsker å bidra i høringsprosessen videre. Det er et spørsmål om hvordan man kan bidra til at resultatet blir best mulig, sier Hansen.

Begynner ikke på nytt
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier hun tar imot alle konstruktive innspill. Hun gjør det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget som er utarbeidet, til tross for den kraftige kritikken som har kommet de siste ukene.

– Det ser jeg ikke på som realistisk. Vi må gjennomføre høringsrunden og så vurdere innspillene som kommer. Det er selvfølgelig elementer i forskriften vi kan diskutere, uten at jeg kan gå inn på detaljer nå, sier hun.

Hva slags inntrykk gjør det på deg at fastlegene har startet et slikt grasrotopprør?

– Jeg registrerer at de gjør det. Jeg håper de ser på hele forslaget til forskrift, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.