*Nettavisen* Nyheter.

Gratis parkering fra fredag?

Fredag kan alle parkeringsvakter i Oslo og Bergen bli tatt ut i streik

(iOslo.no) Natt til fredag går fristen ut for meklingen i lønnsoppgjøret for stat- og kommuneansatte. Dersom meklingen ikke fører fram, vil samtlige kommunale trafikkbetjenter bli tatt ut i streik fra fredag av.

- Det er varslet at alle trafikkbetjenter vil bli tatt ut i streik. Det vil ikke være noen i gatene, eller på den operative innesentralen. Trafikketaten vil rett og slett ikke være operativ, sier direktør Per Morstad i Trafikketaten i Oslo kommune til iOslo.no.

- Ingen håndhever reglene
Han forteller at det er varslet at over hundre av Trafikketatens 170 ansatte vil bli tatt ut i streik, dersom det ikke blir en løsning på lønnsoppgjøret.

- Betyr dette at man ikke får bot dersom man parkerer feil på kommunale parkeringsplasser?

- Vi vil ikke ha noen som håndhever reglene. Ved grove feilparkeringer kan imidlertid politiet ilegge gebyr eller taue bort bilen, sier Morstad.

Han forteller at trafikkbetjentenes fravær kan bety kaos i bybildet.

- Når vi ikke er ute i det hele tatt, vil det få konsekvenser. Det vil være vanskeligere å komme frem, for eksempel for trikk og buss. Det kan bli kaos, men streik er et lovlig middel, sier Morstad.

Vil ramme kommunen
Spesialrådgiver Geirmund Jor i Fagforbundet forteller at de har varslet at trafikkbetjenter i mange store byer vil bli tatt ut i streik.

- Målet vårt er å ramme arbeidsgiver mest, og publikum minst mulig. Trafikkbetjentene passer godt inn i det bildet, sier Jor.

Han påpeker at betjentene sikrer kommunen inntekter, og blir valgt av den grunn. I tillegg er det varslet at også mange ansatte ved kundetorg, resepsjoner og lignende vil bli tatt ut i streik, ifølge Jor.

Dersom det blir streik tar Fagforbundet ut 8238 ansatte i kommune og stat på landsbasis. Fagforbundet i Oslo har meldt at 1800 vil bli tatt ut, i tillegg til dette. Over hundre av disse er altså trafikkbetjenter.

2500 Oslo-medarbeidere
Jor påpeker at Oslo er et eget tariffområde, noe som betyr at partene kan komme til enighet i Oslo, og ikke i resten av landet, eller omvendt.

Totalt er det varslet at 2500 medarbeidere i Oslo kommune vil bli tatt ut i streik fredag, dersom man står uten en løsning på konflikten.

- Meklingen pågår for fullt, så jeg vet ingenting om hvordan det går, sier informasjonssjef Erik Hansen i Oslo kommune til iOslo.no.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag