*Nettavisen* Nyheter.

Gratis skolemat fra høsten

Gratis frukt til alle skolebarn og forsøk med gratis skolemat bør kunne gjennomføres allerede fra høsten, mener Aps Karita Bekkemellem Orheim.

23.05.05 16:45

- Det er hyggelig å ønske Siv velkommen i matklubben, sier Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem Orheim.

Hun er svært fornøyd med at Fremskrittspartiets nestformann fikk gjennomslag på partiets landsmøte for forslaget om gratis skolemat til alle grunnskoleelever.

- Jeg er mildt sagt overrasket over vedtaket. Det er bare å ønske Frp velkommen etter. Mat er utrolig viktig for barns læringsevne, og bør ikke bare være et privat foreldreansvar, slik utdanningsminister Kristin Clemet mener, sier Bekkemellem Orheim.

Forslag i Stortinget
SV legger i morgen fram et privat forslag i Stortinget om innføring av gratis skolemåltid i grunnskolen. Etter Frps vedtak om gratis skolemat i helgen, bør det være mulig for opposisjonen å bli enige om hvordan dette skal settes ut i livet, mener Bekkemellem Orheim.

- Nå ser vi på trappene en ny reform. Vi er nødt til å få til en ordning med statlige måltider i grunnskolen, sier hun.

Ap har tidligere vedtatt å innføre gratis frukt, og er innstilt på å utvide dette til fullverdige måltider etter forsøk i flere fylker. SV går inn forsøksordninger med skolemat i alle fylker i 2006, men Ap vil ikke gå like raskt fram.

- Vi må begynne en plass, og være realistiske, for å få på plass et ordentlig måltid på skolen. Det må prøves ut praktiske ordninger i tre eller fire prøvefylker fra høsten, mener Bekkemellem Orheim.

Rødgrønne vitaminer
Hun understreker at det er viktig å komme raskt i gang med å prøve ut gratis måltider til alle skolebarn, og at det bør være et statlig ansvar.

- Ja, nå håper jeg det vil være en bevilgning til dette i høstens statsbudsjett, sier Ap-politikeren.

Men den sittende regjeringen går mot gratis skolemat, i motsetning til det rødgrønne alternativet.

- Med en rødgrønn regjering blir det mye vitaminer, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ingvild Jensen

Overvekt og konsentrasjonsproblemer
Både Ap, SV og Frp peker på at feilernæring, overvekt og konsentrasjonsproblemer og uro som følge av dårlige matvarer, er et økende problem blant barn og unge.

Gratis skolemat vil være lønnsomt fordi det kan forebygge livsstilssykdommer og gi bedre læring i skolen, mener både Frps Siv Jensen, SVs Kristin Halvorsen og Aps Karita Bekkemellem Orheim.

- Dårlige matvarer gjennom barn og unges skolehverdag skaper ikke bare problemer for helsen, men gir også dårligere betingelser for læring, heter det i forslaget fra SV.

Milliardbeløp
Både Finland, Sverige og USA serverer gratis måltider i grunnskolen. Kostnadene varierer. En undersøkelse fra Norsk Institutt for landbruksforskning fra 2002 viser at gratis mat vil koste staten mellom 1500 og 4550 kroner årlig per elev i den norske grunnskolen.

SV ber i forslaget regjeringen komme tilbake med en vurdering av finansieringen.

Karita Bekkemelleom Orheim understreker at verdien av et skolemåltid ikke bare kan måles i kroner og øre.

- Vi voksne vet selv hvor mye det betyr å samles sosial, hvor hyggelig det er med et pustehull. Et gratis måltid kommer bare til å gi pluss, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag