RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gråtkvalt rektor ba jenta om tilgivelse: - Beklager at jeg brøt taushetsplikten

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Flere av jentas venner, en skoleleder og konserndirektøren i Color Line var blant vitnene i Vågå-saken torsdag. Les de mest sentrale forklaringene under.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Dagens siste vitne var skoleleder Jehans Storvik, som er lærer og avdelingsleder på skolen der den fornærmede jenta går. I fjor var han også læreren hennes i samfunnsfag.

Storvik fortalte at han og Øygard omgås politisk, men ikke privat.

Ifølge skolelederen ble 16-åringen presentert som ei jente som bodde noe hjemme hos Rune og kona Reidun. Han forteller at han fikk inntrykk av at ekteparet hadde et slags omsorgsansvar for jenta.

Ifølge Storvik var Rune Øygard svært interessert i hvordan det gikk med henne på skolen.

- Rune fortalte at hun hadde vanskelige hjemmeforhold. Jeg spurte ikke videre om det, men ble fortalt at det var snakk om at hun hadde det turbulent hjemme, sa han.

Storvik oppfattet at ordføreren var mer interessert i jenta enn en vanlig far.

Gråt og beklaget til jenta
Da han ble spurt om hvordan han fikk vite om anmeldelsen, forklarte han følgende.

- Jeg fikk en telefon fra Rune om at noe ikke var helt bra. Han fortalte at han var i ferd å bli anmeldt. Jeg husker ikke helt hvordan jeg reagerte da jeg fikk beskjeden, men tror jeg var i en slags sjokktilstand, sa Storvik.

Han fortalte videre at Rune Øygard kontaktet han dagen etterpå og spurte om jenta hadde dukket opp på skolen. Skolederen sendte han en melding og informerte om at hun ikke hadde møtt opp.

- Han var veldig interessert i å vite om hun var på skolen. Jeg sendte han en melding «Hun er ikke på skolen i dag», men angret med det samme. Det betyr at jeg sannsynligvis brøt taushetsplikten min. Det ber jeg deg om unnskyldning for. Jeg håper du kan tilgi meg, sa Storvik med gråtkvalt stemme mens han så på jenta.

Venninnen var med på tur
Dagen startet forøvrig med at flere av jentas venninner forklarte seg. Første person i vitneboksen var en venninne av fornærmede.

Hun og 16-åringen deler en felles interesse for hester og har kjent hverandre i 5 - 6 år.

På spørsmål fra aktor om hun visste hvem Rune Øygard var svarte hun bekreftende.

Videre fortalte jenta at hun sommeren 2009 var med venninnen på en seter der de skulle passe hester og kuer.

- Rune og Reidun var der, jeg og venninnen min kom på besøk, sa hun.

- Hyppig kontakt
- Visste du da om det var noe mellom jenta og Øygard? spurte aktor.

- Jeg visste ikke at det var noe i den forstand, men jeg la merke til kontakten på mobil og meldinger. Jeg la fort merke til at det bare ble mer og mer av det, sa jenta.

Hun fortalte at hun opplevde at kontakten mellom Øygard og jenta eskalerte i løpet av turen.

- Reagerte på «jenta mi»
Videre fortalte venninnen at hun reagerte på enkelte ting han kalte henne.

- Jeg reagerte som ungjente selv på at han kalte henne «jenta mi», forklarte venninnen.

- Hva var det du helt konkret reagerte på?

- Jeg er ikke så mye eldre selv og reagerte på tonefallet det var sagt i. Han la liksom trykk på «jenta mi», svarte jenta på aktors spørsmål om hvorfor hun reagerte på Øygard og jentas samtaler.

Omfattende SMS-kontakt
I tillegg mente hun at det var mye blikk-kontakt mellom jenta og Rune Øygard.

- Det la jeg merke til, fortalte jenta.

Ifølge jenta var Rune Øygards kone litt til og fra setra, fordi hun stelte i stand til det hun mener var en tilstelning. Jenta fortalte videre om omfattende SMS-kontakt mellom tiltalte og fornærmede.

- I løpet av turen sendte og mottok hun masse meldinger. Venninnen fortalte at meldingene og samtalene var med Rune Øygard og en annen litt eldre gutt på 19-20 år.

«Skal jeg komme å tørke deg?»
- Så du innholdet i noen meldinger? spurte aktor.

- Det var spesielt én melding jeg reagerte på. Det var meldingen der han spurte: «har du dusjet, skal jeg komme og tørke deg, sa hun og la til:

- Jeg reagerte på denne meldingen, fordi jeg skjønte ikke hvorfor hun ikke skulle kunne tørke seg selv.

- Øygard sendte SMS-er om at han ville ha sex
Venninnen til den fornærmede i overgrepssaken hevdet i sin forklaring at hun så to tekstmeldinger som hun tolket dit hen at Rune Øygard ville ligge med den nå 16 år gamle jenta.

Måten meldingene var skrevet på, tolket hun slik at Rune ville ligge med NN (jentas navn, red.anm.). Språket var pakket litt inn, men vitnet var ikke i tvil om at det var det han mente. Det var flere slike meldinger. Vitnet så ikke hva fornærmede svarte, har den nå 18 år gamle jenta sagt i avhør med politiet.

18-åringen bekreftet innholdet i avhøret da hun torsdag formiddag vitnet i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Hun mente også at hun hadde sett, eller hørt om, en melding der Rune Øygard skal ha sagt at han ville komme og tørke 16-åringen. Meldingen skal ha vært svar på en SMS fra jenta hvor hun sier hun akkurat har dusjet.

- Ikke dekning
Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen spurte ut jenta om flere konkrete ting hun forklarte seg om. Blant annet tidspunkter, telefondekning på hytta og hvor mye de tilbrakte sammen med Rune Øygard på hytta.

Det kommer blant annet fram at det er dårlig dekning på hytta, at jentene så Øygard totalt tre timer i løpet av turen, og at jenta til en viss grad sliter meg å huske når og hvor hun skal ha sett meldingen om at Øygard ville tørke venninnen, som for øvrig ikke ble sendt under turen, men i forkant.

Etter vitnet hadde forklart seg tok Rune Øygard selv ordet.

- På denne setra finnes det ikke mobildekning, uansett, startet han. Videre fortalte han hvor han befant seg den aktuelle dagen.

- Det stemmer at vi fikk besøk av jentene på det aktuelle tidspunktet, men jeg var i fjellet på 1350 meters høyde og hjalp en ku som hadde skadet seg, sa Øygard.

Spurte om overgrep
Videre har to venninner av den fornærmede jenta forklart seg. En av dem, sistnevnte, fortalte at hun har vært jentas bestevenninne det siste året.

Bestevenninnen fortalte at hun fikk vite om de påståtte overgrepene en uke etter anmeldelsen.

- Jeg husker hun oppførte seg rart. Derfor tok jeg direkte kontakt og spurte:

- Er det du som er den jenta som har blitt utsatt fra overgrep som det står om i avisene. Hun svarte: ja, det er dessverre er det meg.

- Hun fortalte meg at hun hadde hatt et seksuelt forhold til Rune, men jeg ante på det tidspunktet ikke hvem han var. Når jeg fikk høre hvem det var fikk jeg sjokk, fortalte jenta.

Fortalte om seksuelt forhold
Jenta sa at hun spurte venninnen om hun ville snakke om det som hadde skjedd.

- Hun fortalte at de hadde hatt et seksuelt forhold, sa jenta.

- Var det snakk om voldtekter? spurte aktor.

Nei, svarte jenta.

- Men i avhørene nevner du voldtekter, sa aktor.

- Ja, det er mine ord. Jeg mener all uønsket seksuell omgang er voldtekt, sa hun.

Dette understreket hun også ovenfor Øygards advokat.

- Jeg er sikker på at jeg var den som brukte ordet voldtekt. Hun sa seksuelt forhold, svarte jenta.

Videre spurte Mette Yvonne Larsen jenta ut om en del personlige og private forhold, som Nettavisen velger å ikke gjengi.

- Aldri møtt Øygard
Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Helge Otto Mathisen i Color Line, fortalte torsdag ettermiddag i retten at det ikke var avtalt noe møte med Rune Øygard i forbindelse med turen til Larvik i fjor sommer.

Øygard har i retten sagt det samme, men aktoratet mener han brukte et fiktivt møte med Color Line i Larvik som påskudd for oppholdet på Farris bad.

På spørsmål fra aktor Thorbjørn Klundseter, svarte Mathisen at han ikke kunne huske å ha avtalt noe møte med Rune Øygard.

Vitnet fortalte at han har forklart til politiet at et møte mellom ham og Øygard ikke har funnet sted.

- Vi hadde regelmessig kontakt med Øygard også om reiseliv, det ville ikke vært utenkelig om han på uformell basis hadde henvendt seg, sa vitnet. Jeg kan likevel ikke huske å ha hatt kontakt med Øygard i løpet av fjoråret, sa han.

Mathisen fortalte videre at han var blitt kontaktet av politiet i Lillehammer.

- Ja, jeg ble ringt opp og spurt om et møte i Larvik. Jeg opplyste om at det ikke hadde funnet sted, forklarte Mathisen.

- Kan det ha blitt avtalt og kansellert? spurte aktor.

- Det kan ikke ha blitt avtalt og kansellert, svarte konserndirektøren og viste til at han den aktuelle datoen, 5.august 2011, var påvei til hytta på Sørlandet på en planlagt hyttetur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere