Gratulerer, Magnus!

Magnus Øen Carlsen - sjakkmester

Magnus Øen Carlsen - sjakkmester

I dag klarte 13-årige Magnus Carlsen å bli verdens yngste stormester i sjakk. Med sitt pågangsmot og vilje til å satse er det unge sjakkgeniet et eksempel til etterfølgelse for de fleste av oss.

26.04.04 18:03

Unggutten fra Bærum er et helt enestående talent. «Et monster med 1000 øyne», ifølge treneren Simen Agdestein.

Få er forrunt å være velsignet med så ekstreme egenskaper, men likevel er det trolig noe å lære av unggutten: I ett år har han forfulgt drømmen om å bli verdens beste sjakkspiller, og han har fått solid oppbacking hjemmefra i forsøket.

De siste månedene har vært et eventyr:

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Tror du Magnus blir verdensmester?
Ja
Nei
Umulig å si

Se resultat

Først vant han Corus-turneringen i Nederland, og fikk sin første stormester-inntegning.

Deretter fulgte han opp med inntegning nummer to under Aeroflot-turneringen i Moskva.

Etterpå var han som snarest innom Reykjavik og banket den ene eks-verdensmesteren Anatolij Karpov, mens han hadde den andre - verdens kanskje beste spiller - Garry Kasparov i kne.

- Magnus Carlsen kan bli verdens beste, kvitterte Kasparov.

I dag ventet Alexei Fedorov på andre siden av brettet under Dubai Open. Partiet tok kun 17 trekk før de ble enige om remis (uavgjort).

Dermed har Magnus har seks poeng etter åtte runder, og det holder til å ta sin tredje, og avgjørende, inntegning til stormestertittelen.

Dermed blir han den yngste nåværende stormesteren i sjakk i verden.

Selvsagt er Magnus et vidunderbarn, og selvsagt kan det reises innvendinger mot å ta en 13-åring ut av skolen ett år for å spille sjakk.

Men på den annen side trenger neppe noen bekymre seg over unge Carlsens skolegang (allerede som 5-åring kunne han de fleste data om alle norske kommuner utenat) - han er til overmål også flink i fotball, langrenn og skihopping!

Suksessen har ikke kommet gratis, talent eller ei. Det ligger selvsagt tusenvis av timer med spill, trening og teori bak.

Magnus er også historien om to foreldre som var villige til å si opp jobben, ta med barna og reise med guttungen jorden rundt for å la ham forfølge sitt livs drøm.

Sjansen kommer kanskje aldri tilbake, det er nå eller aldri!

Vi andre får glede oss over at en liten norsk pjokk med hettegenser og en pakke rosiner ikke har større autoritetsangst enn at han friskt setter seg på andre siden av bordet for Garry Kasparov for å jakte på skalpen hans.

Det avgjørende partiet startet 15.30 i dag - du kan se det her .

Gratulerer, Magnus - godt gjort!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag