RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gravid kirkeasylant til legevakt

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
En av kirkeasylantene i Oslo Domkirke, en gravid kvinne, måtte natt til torsdag til legevakten. Noen timer senere ble en annen kvinne syk.

- Den første kvinnen er tilbake i kirken nå og hun er litt bedre, sier talsmann for kirkeasylantene, Bizualem Beza, til Nettavisen. Han bekrefter at denne kvinnen er gravid, men opplyser at hun ikke sultestreiker. Han opplyser videre at en annen kvinne som skal ha sukkersyke ble hentet av ambulanse torsdag morgen.

Kvinnen som ble brakt til legevakt i natt er gravid i sjette måned, melder TV 2 Nyhetene .

Sultestreiker på fjerde døgnet
Rundt 50 etiopierne har siden mandag kveld søkt tilflukt i Oslo Domkirke. Der gjennomfører de fleste av dem en sultestreik.

Onsdag gjorde etiopierne det klart at de fortsetter sultestreiken, men de sa ja til å drikke vann.

- Vi sørger for at de får vann å drikke, men ellers er det klart at de er slitne og begynner å merke det. Dette kan bli ille, sa domprost Olav Dag Hauge til Nettavisen onsdag ettermiddag.

- Risikerer tortur og fengsel
Etiopierne som sultestreiker har alle fått endelig avslag på sin asylsøknad fra Utlendingsnemnda og må ifølge norske myndigheter dermed reise hjem til Etiopia. Hvis ikke risikerer de å bli tvangsreturnert.

- Vi risikerer tortur og fengsel dersom vi blir sendt tilbake til Etiopia. Vi som sitter i Oslo Domkirke tilhører alle opposisjonen i landet. Vi har vært og er aktive i opposisjon, og vi vet at er agenter i Norge som følger med på hva vi driver med og rapporterer hjem til Etiopia. Vi tør ikke å vende hjem, sier Bizualem Beza til Nettavisen.

Har bodd ti år i Norge
Selv har han bodd ti år i Norge, har to barn, har hatt fast jobb og leilighet. Nå er alle ankeinstanser oppbrukt, og Utlendingsnemnda sier han må dra hjem. Norske myndigheter sier det ikke er noen fare forbundet med å dra hjem for de som nå har fått endelig avslag.

Organisasjonene bak kampanjen «Ingen mennesker er ulovlige», blant dem Mellomkirkelig råd, Antirasistisk Senter og Kirkens Bymisjon, har bedt norske myndigheter endre sin politikk overfor de såkalte papirløse innvandrerne som har vært lenge i Norge.

Flere av dem har vært i Norge i mange år, de har hatt norsk skattekort og vært i arbeid. Fra og med 2011 mottar de ikke skattekort, noe som ifølge organisasjonene bak kampanjen forsterker nøden og opplevelsen av å være i en ikke-tilværelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere