RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gravid tvangsundersøkt og innesperret

Folloklinikken handlet i strid med menneskerettighetene da en gravid kvinne for fire år siden ble undersøkt med tvang og innesperret i ett døgn.

Kvinnen ba om hjelp i forbindelse med fødselsdepresjon. Hun fikk tilbud om et lavterskeltilbud hvor hun skulle begynne på et antipsykotisk legemiddel som hun visste kunne gi alvorlige skadevirkninger.

Kvinnen ble deretter utsatt for tvangsmessig legeundersøkelse og holdt innesperret på psykiatrisk sykehus i 24 timer, melder NTB.

Mot sin vilje ble hun også skilt fra datteren sin. Alle disse forholdene representerer brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), fastslår Oslo tingrett.

Folloklinikken er et distriktspsykiatrisk senter som er en del av Aker universitetssykehus. Legen som sto for innleggelsen, har i ettertid vedgått at han gjorde feil.

Advokat Knut Rognlien som forsvarte kvinnen, mener dommen bør føre til skjerpede rutiner i helsevesenet. Rognlien mener det ikke er sjeldent at sterke, men normale sorg- og stressreaksjoner blir forvekslet med psykotiske reaksjoner, og at folk som trenger støtte og noen å snakke med, blir tilbudt antipsykotiske medisiner isteden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere