Gravlegging-strid mellom prester

Foto: Asle Bentzen

I Bergen krangler prestene om hvem som skal ha ansvaret når døde personer skal gravlegges utenfor sitt eget distrikt.

For en tid tilbake døde en eldre kvinne i Bergen. Hun hadde tidligere bodd i Fana, og familien ønsket at kvinnen skulle begraves der. Problemet var at ingen prester ville ta ansvar for begravelsen, og løsningen for de pårørende ble til slutt å kontakte en venn som er prest.

- Slik skal ingen måtte oppleve, og jeg beklager dette på det sterkeste. Vi må forfølge dette internt og finne ut hva som skjedde. Diskusjoner om hvem som skal forrette skal ikke ramme pårørende på denne måten, sier prost i Fana, Per Barsnes til Bergens Tidende.

Bakgrunnen for konflikten er at den eldre kvinnen hadde bodd på et aldershjem i Bergen domprosti i over tre år. I Bergen blir personer som flytter til en ny menighet, automatisk medlem av denne etter tre år. Praksisen har vært at den nye menigheten har ansvar for begravelsen når vedkommende dør, selv om begravelsen skjer i et annet distrikt.

Men Bergen domprosti ønsker nå å endre denne praksisen, og innføre samme praksis som for bryllup. Det er da presten i menigheten der bryllupet holdes som er ansvarlig, og slik ønsker man å ha det også for begravelser.

Denne praksis-endringen er det tydeligvis ulike meninger om blant prestene - og i dette konkrete tilfellet ble de pårørende til den avdøde kvinnen rammet av uenigheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.