Greenpeace beskutt igjen

Foto: Greenpeace

For andre gang på to uker ble Greenpeace i dag beskutt av et illsint trålermannskap i Nordsjøen. Bare flaks gjorde at ingen ble skadet. Se video her.

26.08.04 07:08

Aksjonister ved miljøorganisasjonens skip «Esperanza» måtte onsdag avbryte aksjonen mot den britiske-registrerte bunntråleren «The Freindship».

Til tross trålerens navn begynte mannskapet om bord å skyte nødraketter mot gummibåten aksjonistene satt i. En video filmet av aksjonistene viser tydelig at rakettene suser over hodet på dem i gummibåten.

- De første rakettene traff ganske langt unna, og vi klarte å feste en bøye til trålen de hadde ute. Da denne løsnet og vi prøvde å feste den på nytt, begynte de å skyte rett mot gummibåten og vi måtte avbryte av hensyn til aksjonistenes sikkerhet, sier kampanjeleder Brad Smith til TV 2 Nettavisen.

Ingen skadd
Dette er andre gang Greenpeace blir beskutt under aksjonen mot bunntrålere på Doggerbanken i Nordsjøen. For to uker siden åpnet en nederlandsk tråler ild mot «Esperanza» da de forsøkte å avskjære en annen tråler. Eierne av «The Freindship» er også nederlandske.

- Sist ble det avfyrt tre signalraketter mot hovedskipet. Denne gangen skjøt de mot gummibåten Situasjonen ble mye farlige. Heldigvis traff rakettene vannet rundt båten og ingen ble skadd, sier Smith.

Skuddene ble avfyrt i den tyske økonomiske sonen på Doggerbanken midt i Nordsjøen mellom England og Danmark. Norsk økonomisk sone strekker seg også inn på Doggerbanken, men så langt har ikke Greenpeace aksjonert mot norske trålere.

- Vellykket medieaksjon
Organisasjonen, som er kjent for sine ekstreme aksjoner, ønsker et totalforbud mot det de kaller destruktiv bunntråling i Nordsjøen, særlig på korallrev og undersjøiske fjelltopper.

Trålingen ødelegger store deler av havbunnen og etterlater seg en gjørme-ørken og er ifølge Greenpeace en alvorlig trussel mot det ofte ukjente biologiske mangfoldet i havet.

- Det er vanskelig å si om dette har vært en vellykket aksjon. Vi har i det minste klart å få et visst søkelys på saken i media, sier Smith som avviser at de provoserer frem farlige situasjoner for å få mediedekning.

Han forteller at hovedmålet er å få komme om bord på trålerne og snakke med og informere kapteinene om skadene de påfører miljøet.

I England og Belgia har saken fått en del oppmerksomhet og ifølge Smith vil en rekke nederlandske selskaper prøve å få en rettslig avgjørelse på at Greenpeace ikke får nærme seg deres skip.

Se videoopptaket ved å klikke på lenken oppe til høyre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.