RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gresspollen-sesongen på vei

Sist oppdatert:
Ikke før pollenallergikerne er ferdig med bjørka, så er en ny variant klar til å spre seg. Prosit!

SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ
NYTTIG:Været på mobil
Se siste værmelding på TV 2 Sumo

For øyeblikket er det til dels kraftig spredning fra bjørk i nord, mens store deler av landet forøvrig er ferdig med bjørka og kan ruste seg for årets gresspollensesong. Kyststrøkene i sør og vest er nettopp ferdige med bjørkepollen.

- Forskjellen på gresspollen og bjørkepollen er at det ikke er noe særlig fjernspredning, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) til Nettavisen.

150 gressarter
Det finnes rundt 150 forskjellige gressarter i Norge. Gressartene har varierende blomstringstid, og det fører til at gresspollensesongen de fleste steder strekker seg fra halvannen opp til to måneder. Ofte helt til rundt midten av august. Den landsdekkende utbredelsen gjør at pollen fra gress er svært sentral i allergisammenheng for norske allergikere.

- Pollenkornene fra gress er noe større enn hos bjørk, og slippes ut like over marknivået, og disse faktorene fører til at gresspollen sjelden spres særlig langt fra morplanten. Det er vanlig å anta cirka 100 meter som spredningsgrense for det aller meste av pollenmengden. Det er derfor enklere for allergikere å unngå eksponering for store gresspollenmengder ved rett og slett å ikke oppholde seg nær store flater med blomstrende gress, opplyser pollenanalytikeren i en pressemelding fra NAAF.

Se opp for gulaks og engrevehale
- Eksempler på tidlig blomstrende gressarter: Gulaks, engrevehale og lodnefaks. Store pollenprodusenter i juli er hundegress, timotei og engsvingel, mens den vanligst forekommende arten landet over sannsynligvis er smyle. I august blomstrer ofte flere gressarter for annen gang der det ble slått første gang ved sankthanstider, ofte med stor lokal pollenproduksjon, opplyser pollenanalytikeren.

Vanlig med kryssallergi
Kryssallergi er også vanlig mellom alle gressartene, og det allergifremkallende potensialet i pollenkornene er også omtrent like store artene i mellom. Kornslagene tilhører også gressene, men her er det bare rug som er av betydning som pollenkilde til luft.

Sjekk pollenvarselet her

- Gresspollenallergikere har ofte matvareallergi overfor kornprodukter. Andre vanlige matvareallergier i denne sammenhengen er soyabønner, peanøtter, meloner og tomater, opplyser Ramfjord.

For øvrig er gressallergenene konsentrert i pollenkornene, men det sitter også i bladverket. Det frigis gjerne til luften i ørsmå vanndråper. Dette gjelder særlig ved avdamping i sterk varme etter regnskyll.

Nest verst med gress
- Allergikere reagerer også når gresset har blitt slått og når det er fuktig. Ved siden av bjørkepollen er gresspollen den nest viktigste norske pollentype. Den som har nest mest allergikere, sier pollenanalytikeren.

Hva bør man passe på dersom man er allergisk mot gresspollen?

- Det blir jo det samme som med bjørk. Man må foreberede seg på det som skjer og følge med på pollenvarselet. Uslåtte kanter, som veikanter kan gi ganske store menger gresspollen når man går langs med det, sier pollenanalytiker Ramfjord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere