*Nettavisen* Nyheter.

«Greven» forsvarer Breiviks handlinger

John Christian Elden (t.v.) har lenge vært forsvarer for høyreekstreme Varg Vikernes (i midten). Nå er Elden bistandsadvokat for flere Utøya-pårørende, mens Vikernes fortsetter sine høyreekstreme utspill. Her er de fotografert sammen i Asker og Bærums Herredsrett i 1997. Foto: Scanpix

- Ikke min jobb å sensurere ham, sier hans advokat John Christian Elden, som nå representerer Utøya-pårørende.

15.05.12 12:25

«Prøv å trenge et dyr opp i et hjørne, så skal du se hva som skjer. Bli ikke overrasket når det angriper deg. Vi mennesker er også dyr. Anders Breivik handlet på instinkt, fordi dere hadde trengt ham opp i et hjørne, skriver mannen, tidligere kjent som Varg Vikernes, eller «Greven», på bloggen sin.

Varg Vikernes ble i 1993 dømt for å ha tatt livet av sin tidligere venn Øystein Aarseth. Han er også dømt for å stå bak nedbrenningen av Åsane kirke, Skjold kirke og Holmenkollen kapell. Han har tidligere vært medlem av gruppen Hvit Arisk Motstand og Norsk Hedensk Front.

- Kan takke seg selv
Vikernes ble innvilget prøveløslatelse i mai i 2009, etter at han har fått avslag fire ganger tidligere, siden han ble regnet for farlig til å slippes ut i samfunnet. Samtidig byttet han navn for å angivelig ta avstand fra sitt tidligere image som satanist og nynazist.

Nå slipper han ut.

I blogginnlegget datert 24. april går han ut og antyder at AUF kan takke seg selv for Utøya-massakren. I tillegg spår han et nytt blodbad.

«Dere kan faktisk takke dere selv for at han drepte noen av dere «antirasister». Som Breivik også sier og vet, vil bare flere og flere av individene i de europeiske folkene dere har trengt opp i et hjørne reagere med aggresjon», skriver han.

Han slår samtidig fast at «anti-rasister» mangler forståelse for at menneskeraser fins og at de aldri burde ha blandet seg, akkurat som dyrerasene, og at de som mener det motsatte, trenger en «omskolering».

Ansvarliggjøring
Innlegget er ment som et svar til forfatter Grethe Bøe-Waals kronikk «Rasismens pris» i Aftenposten, om noe hun kaller en «voksende rasistisk og fascistisk kreftsvulst i Europa».

«Så kjære rasist, om du er Mulla eller Fjordmann, vit at du er du ansvarlig for det dine ord utløser», skrev Grethe Bøe Waal, og spør seg om hvordan terroristen kunne ha vært reddet fra seg selv før han utførte handlingene.

«Til slutt vil store grupper gjøre opprør. Kanskje hele folk. Blodbadet vil komme – og det er alt dere selvhatende «anti-rasisters» feil, og deres bakmenns feil. Husk at dere «anti-rasister» er også ansvarlige for det deres ord utløser», repliserer «Greven» i bloggen.

Oppsummering av 22. juli rettssaken.

Nettavisen forsøkte på mandag å få en ytterligere kommentar på hans blogginnlegg. Han vil derimot ikke kommentere innegget ytterligere enn dette:

- Du kan lese "bloggen" min du som alle andre, skriver han i en mail til Nettavisen.

- AUF vil ta debatten
«Grevens» mangeårige advokat, John Christian Elden, er også bistandsadvokat til flere av de pårørende etter massakren på Utøya.

- Det er ikke min jobb å sensurere Vikernes. AUF-erne har selv sagt at de ønsker denne typen ytringer ut i offentligheten. Har han slike meninger, får han komme med dem, sier Elden til Nettavisen.

- Du forsvarer to motsatte interessegrupper. Er ikke det problematisk?

- Jeg forsvarer partenes rett til å ytre seg. Jeg har forsvart både Hells Angels, Outlaws og Bandidos og de har ikke alltid vært bestevenner. Det hadde vært ganske håpløst for meg om det ble satt spørsmålstegn ved alle de jeg forsvarer, sier Elden.

- Lettere etter 22. juli
Elden mener at det snarere har vært problematisk med mangel på en åpen debatt om innvandring i Norge.

- Men det holder ikke på noen måte som en forklaring eller begrunnelse for denne typen aksjoner som Behring Breivik utførte, understreker han.

Selv er Eldens oppfatning at etter tragedien 22. juli har det blitt lettere for de som har avvikende meninger på begge sider av det politiske spektret å ytre seg.

- Retten til åpen debatt har styrket seg. Det er bedre å ta debatten enn å vedta lover om hva du har lov til å mene. Det tror jeg samfunnet er blitt mer forsiktig med, avslutter Elden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.