Greven skylder 35 millioner

Foto: Scanpix

Varg Vikernes sitter i fengsel og ser gjelden øke med flere millioner i året. Hans advokat sier det er helt urealistisk at Greven noen gang skal klare å betale erstatningen han er idømt.

02.03.04 14:06

I Ringerike fengsel tjener Greven 33 kroner dagen. Han kunne tjent 16 kroner ekstra hvis han var villig til å jobbe. Men de 16 kronene ville hjulpet lite for Vikernes som gjennom flere rettssaker på 90-tallet ble dømt til å betale Oslo kommune rundt 18 millioner kroner i erstatning for kirkebranner.

Mens Vikernes soner 21 års fengsel for drap vokser erstatningsbeløpet med 12 prosent årlig, skriver Vi Menn.

- Han ble dømt til å betale 18 millioner pluss morarenter fra 1996. Det innebærer at gjelden per i dag er cirka 35 millioner kroner, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Ennå skal Vikernes sitte mange år i fengsel. Om ti år vil gjelden ha oversteget 100 millioner med dagens morarente.

- Det er ikke mulig for ham ut av dette med mindre han vinner i lotto. Det er meningsløst å gi en person både 21 års fengsel og livsvarig erstatningskrav. Det vil ikke fremme muligheten til reetablering i samfunnet etter løslatelse. Samfunnsmessig kan dette kun ha den virkning at man tvinger en straffet person til aldri å ta seg normalt hvitt arbeid, sier Elden til TV 2 Nettavisen.

Elden sier at Vikernes kan søke gjeldsordning, men at dette ikke vil kunne innvilges hvis retten finner en slik gjeldssanering ”støtende for andre eller samfunnet”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag