*Nettavisen* Nyheter.

«Greven» tatt i Oslo

Foto: Scanpix

Den etterlyste Varg Vikernes, alias «Greven», ble natt til mandag pågrepet da to politibiler torpederte bilen han kjørte på Helsfyr i Oslo. Bilen hadde han truet til seg med pistol.

27.10.03 10:55

Operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt forteller hva som skjedde:

- Han ble observert av en sivil politibil på E6 i retning Oslo. Patruljen varslet oss og ba om bistand til å pågripe Vikernes. Vi samlet fire-fem biler til pågripelsen, og da han kom til Vålerenga-tunnelen, fikk vi klemt bilen hans mellom to av våre biler og tvunget ham til å stoppe, sier Hjulstad til TV 2 Nettavisen.

Lav hastighet
Han legger til at hendelsen foregikk i lav hastighet, så det var ikke snakk om noen biljakt.

- Våre folk var bevæpnet. Vi kommanderte ham ut av bilen og så ble han stille og rolig pågrepet, sier Hjulstad.

Pistol
Vikernes hadde truet til seg bilen fra en familie på tre i Lyngdal i Numedal i Buskerud i 16.30-tiden søndag. Vikernes ble mandag morgen overført til Søndre Buskerud politidistrikt der han blir siktet for å ha truet til seg en bil.

– De har forklart at de ble truet med en pistol til å gå ut av bilen, og at mannen så stakk fra stedet med den, sier politiadvokat Knut Svalheim i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Bilen ble etterlyst internt i politiet. Ifølge Svalheim fikk de tidlig mistanke om at pistolmannen var den etterlyste Varg Vikernes, men bekreftelsen kom først etter pågripelsen.

Vikernes var alene i bilen. Han skal ikke ha vært bevæpnet eller oppført seg truende under pågripelsen, som skjedde klokka 00.45. Politiet skal ikke ha funnet noen pistol i bilen.

Fortsatt åpen soning?
Operasjonsleder Hjulstad kunne ved 01.30-tiden ikke si om Vikernes hadde vært i kontakt med sin advokat eller om han hadde forklart seg på annet vis. «Greven» ble tatt med til arresten etter pågripelsen.

Jourhavende politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt sier at Vikernes vil bli tilbakeført til fengsel, men politiet må vurdere om han skal få fortsette åpen soning.

Kom ikke tilbake
Varg Vikernes dukket ikke opp igjen etter en permisjon som var ferdig ved midnatt lørdag.

Vikernes ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for overlagt drap på musikerkollega Øystein Aarseth i august 1993, og for å ha satt fyr på Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell.

Berg fengsel der «Greven» soner dommen sin, er en åpen anstalt. Bergenseren er jevnlig ute på permisjon, men har aldri tidligere latt være å dukke opp til avtalt tid.

Forståelse

Elden uttalte til TV 2 Nettavisen tidligere søndag at han har forståelse for at hans klient rømte. Elden sier at et oppslag i Tønsberg Blad var utslagsgivende. I artikkelen ble folk i lokalsamfunnet spurt om hva de syntes om at Vikernes var på åpen soning på Berg.

- Han har sonet og vært villig til å gjøre opp for seg, men opplever at det kan bli veldig vanskelig, hvis ikke umulig å vende tilbake i samfunnet. Han har også vært frustrert i forhold til soningsforholdene over lengre tid, mens oppslaget var dråpen som fikk begeret til å renne over, forklarte Elden overfor TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.